NiekHoort
Door Niek van der Oord

Oldeberkoop hoeft beeldenstorm niet te vrezen

Is het een goed idee om elders niet gewenste beelden in Oldeberkoop te verzamelen en opnieuw te plaatsen?

De meningen daarover zijn verdeeld. Veel mensen vinden het een slecht plan. Dat blijkt uit de reacties op mijn verhaal vorige week in deze krant. De meesten die via sociale media reageerden, willen de beelden niet verplaatsen. ‘Idioten, mooi laten staan. Het is onze geschiedenis en onze cultuur’, is onder meer als reactie geplaatst.

‘Dat gezeik van mensen over deze beelden/mensen zegt iets over die zeikerds. Gebrek aan het vermogen de geschiedenis te accepteren. Waarvoor wil Oldeberkoop zich daar nu ook mee bemoeien. Laat het los. Met het verplaatsen of verwijderen van beelden verander je de geschiedenis niet. Dus waarvoor daar energie in steken. Doe toch normaal’, zegt een ander.

Het kan verkeerd publiek trekken

Iemand waarschuwt de initiatiefnemers: ‘Weet waar je aan begint. Straks hebben we hier in dit mooie dorp ook een beeldenstorm’. Er is ook iemand die  het beoogde opvangcentrum voor ongewenste standbeelden een leuk idee vindt, ‘maar het zou best weleens een geheel verkeerd publiek kunnen aantrekken.’ Een andere lezer noemt koning Leopold van België écht een verknipte idioot. ‘Daar moet je geen standbeeld van willen.

De mensen die dat wel willen, moeten we weer niet als toerist willen. Sommige anderen vallen nog in een soort grijs gebied.’ Een volgende schrijver is heel stellig over het overbrengen van de omstreden beelden naar Oldeberkoop. ‘Doe maar niet, straks die idioten hier allemaal.’

De door woordvoerder Peter Hiemstra gebezigde zin ‘Nu eeuwen later kijken we anders tegen de werkwijze van onze voorvaderen aan’  ontlokt ook een kritische reactie: ‘We? Spreek voor jezelf.’

Discussie maakt veel los

Het geeft nog maar eens aan dat de discussie over onze vroeger op een sokkel gezette voorvaderen veel losmaakt. Niet alleen in Weststellingwerf staan beelden van ‘onze’ Stellingwerfse koloniaal bestuurder Peter Stuyvesant. Die zijn ook te vinden in Amsterdam en New York.

Op de trucfoto lieten wij Stuyvesant vorige week reeds verkassen naar het Sterrebosch in Oldeberkoop. In het echt zal het zover niet komen. Ik hoop ook dat de omstreden beelden op hun plaats blijven. Een (extra) uitleg over de schaduwkanten van onze helden van weleer zou bij de beelden echter niet misstaan.