Op vakantie: Voor geëmigreerde Xanthine is Nederland vakantieland

Oosterwolde - Vanwege het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen kiezen veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land. In de zomerserie ‘Op vakantie’ gaat Anne Westerhof op zoek naar toeristen die zich in de zomermaanden op allerlei manieren vermaken in Ooststellingwerf.

Aan de grote plas bij ‘Het Goudmeer’ in Oosterwolde gooien Xanthine Aalbers (19) en Simon Kjeldsen (20) een lijntje uit. Ze zijn hier op deze locatie voor het eerst met de ouders van Xanthine. Ze huren een chalet.

Denemarken

Hoe komt dat zo? De ouders van Xanthine emigreerden zestien jaar geleden naar Skive in Denemarken. Xanthine was drie jaar. Ze heeft nauwelijks herinneringen aan Nederland. Het is voor haar enkel een vakantieland.

Wat voor haar ouders begon als een lange trip van twee jaar naar Denemarken, resulteerde in een permanent verblijf. Jaarlijks komen ze een aantal keren naar Nederland. Ze knopen aan hun vakantie in Italië of Frankrijk een bezoekje vast aan ouders en aanverwanten. Dit jaar ziet de vakantie er anders uit. Ze blijven alleen in Nederland en logeren vanwege het coronavirus niet bij de familie in Zwolle.

Heerlijk rustig

Ze genieten in de omgeving vooral van het Fochteloërveen. Ze vinden het hier heerlijk rustig. Met fietsen, zwemmen en vissen vermaken ze zich. Vader Ferdinand Aalbers vertelt dat hij het gezin de dingen laat zien die hij als kind hier meemaakte. Ze bezochten al attractiepark Duinen Zathe in Appelscha. Orvelte en Ellert en Brammert staan nog op het lijstje.

Waar Xanthine en Simon zich het meest over verbazen, zijn de Hollandse huizen. De keurige op elkaar gelijkende huizen, qua bouw en kleuren. Dat kennen ze niet in Denemarken. Daar zijn de huizen groter en allemaal verschillend. Je mag je huis naar eigen inzicht bouwen en schilderen. En die vrijheid bevalt ze.