Zo ziet De Koele eruit in coronatijd

De Historische Vereniging van Appelscha heeft vrijdag 130 stoeltjes in openluchttheater De Koele in Appelscha bevestigd. Daarbij werd goed rekening gehouden met de 1,5 meter maatregel.

Vanwege de coronacrisis is het complete programma dat deze zomer zou plaatsvinden in openluchttheater afgelast. Een reeks aan kerkdiensten wordt wel gehouden. De eerste dienst vindt plaats op zondag 2 augustus.

Waarom er wel kerkdiensten gehouden worden en geen andere evenementen plaatsvinden? Dat zit als volgt: ‘Zoals gebruikelijk vraagt de HVA aan het begin van het jaar een vergunning aan voor de optredens in De Koele’, zegt het bestuur van de historische vereniging. ‘Eind januari 2020 heeft de gemeente dit goedgekeurd. Echter, in maart werd duidelijk dat als gevolg van de COVID-19 maatregelen evenementen met een vergunnings- en meldplicht werden verboden tot 1 juni 2020. In april werd dit verbod verlengd tot 1 september 2020. Direct na de verlenging van dit verbod hebben we de artiesten die in de zomer in de Koele zouden optreden, meegedeeld dat wij ons genoodzaakt zagen alle optredens te annuleren. Sinds 1 juli mogen onder strikte voorwaarden weer evenementen worden georganiseerd. Eventuele plannen dienen voor 1 augustus bij de gemeente te worden ingediend. De Protestantse Gemeente Appelscha heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om een aantal kerkdiensten te mogen houden in de Koele. Aan de aanvraag was een uitgebreid ‘Coronaplan’ toegevoegd. Het komt er in het kort op neer dat de kerkdiensten in de Koele op dezelfde strikte wijze als in de kerk worden gehouden. De PG Appelscha ziet er op toe dat de RIVM regels strikt worden nageleefd door de bezoekers van de kerkdienst. De HVA faciliteert de kerkdienst door de Koele ter beschikking te stellen.’