Pluimveeslachterij Frisia Food in Haulerwijk gaat dicht

Pluimveeslachterij Frisia Food in Haulerwijk gaat per 1 oktober dicht. De afgelopen maanden is Frisia hard getroffen de coronacrisis.

Het was, ook door verliezen in eerdere jaren, niet langer mogelijk ‘het zelfstandig voortbestaan van Frisia te garanderen’, schrijft de directie in een persbericht. Frisia werd geconfronteerd met het wegvallen van de vraag, waardoor de pluimveemarkt, zowel nationaal als internationaal, sterk onder druk is komen te staan.

Kipverwerker CFG Poultry uit het Gelderse Nijkerk nam in januari vorig jaar Frisia over. Er werd toen al volop samengewerkt. Eigenaar Edwin Kuijpers startte negen jaar geleden met CFG Poultry en is dus ook eigenaar van slachterij Frisia Food. Kuijpers heeft behoudens het gemaakte persbericht desgevraagd niet op de situatie gereageerd.

Op lange termijn kon het bedrijf tot de overname niet meer concurreren met Poolse en Oekraïense slachterijen omdat hun kostprijs veel lager is. Door de overname hoopte het bedrijf die onrustige periode af te sluiten. Er werden zo’n 108.000 kuikens per dag geslacht. De werknemers eisten in januari in een petitie nog maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij. De medewerkers hadden toen ook last van de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Bijna de helft van de 140 medewerkers is uitzendkracht.

De directie treedt in overleg met de vakbonden over een sociaal plan voor het personeel en zegt dat contracten over de levering van kuikens worden gerespecteerd en dat die na sluiting van de vestiging in Haulerwijk in goed onderling overleg worden voortgezet bij Plukon Food Group. Dat bedrijf uit Wezep heeft tegelijkertijd een principeovereenkomst gesloten voor de overname van alle aandelen van CFG. Onduidelijk is of de sluiting van Frisia deel uitmaakt van die deal. Plukon en CFG zwijgen daarover.

Het college van de gemeente Ooststellingwerf laat weten: 'Er is dinsdag meteen contact geweest met het bedrijf en we hebben de zaak uitgelegd gekregen. We begrijpen de noodzaak, maar dat maakt het niet minder dramatisch voor het bedrijf, alle mensen die hierdoor hun baan kwijtraken en andere betrokkenen.'