Raadslid Meijerhof splitst zich af van Ooststellingwerfs Belang

Raadslid Edwin Meijerhof splitst zich af van Ooststellingwerfs Belang, de grootste partij in de gemeenteraad van Ooststellingwerf. Hij gaat verder als eenmansfractie en laat de grootste coalitiepartner met vier zetels achter. De coalitiepartijen houden daarmee nog maar 9 van de 21 zetels over.

Meijerhof noemt de gebrekkige samenwerking binnen de fractie een belangrijke reden voor zijn vertrek. Hij spreekt over verschillende stromingen in de fractie waardoor er voor hem te veel „onrust en onduidelijkheid” is. „Ik kan niet samenwerken met een fractie die steeds een eigen koers vaart”, aldus Meijerhof. Hij zegt dat hij met de partij nog gesprekken gevoerd heeft om bij elkaar te blijven. Maar: „Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken”, aldus het raadslid dat vanwege de coronalockdown tot eind mei in Ecuador vastzat.

Het is niet de eerste keer dat er in de lokale partij gedoe is over de koers. In september 2018 splitsen Wolter Slager en Jenny Dolsma zich af wegens een gebrek aan teamgevoel. Zij zitten nu gezamenlijk in de fractie WijLokaal. De coalitiepartijen in Ooststellingwerf kunnen nu slechts steunen op 9 van de 21 zetels. De coalitiepartijen in de gemeente zijn Ooststellingwerfs Belang (nu 4 zetels), CDA (3 zetels) en de PvdA (2 zetels). Maar voor Meijerhof hoeven ze niet te vrezen: „De uitgangspunten van de coalitie zijn goed. Ik wil het hen niet te moeilijk maken.”

Het Ooststellingwerfs Belang zegt de beslissing van Meijerink te betreuren. Ook zij zien het vertrek niet als risico voor de coalitie omdat Meijerhof heeft laten weten de coalitie te steunen. Overigens kon de coalitie al niet bogen op een vaste raadsmeerderheid sinds de breuk tussen Simon ter Heide en de PvdA in september vorig jaar.

Met de eenmansfractie van Meijerhof telt de raad in Ooststellingwerf nu 11 fracties. Oppositiepartij StellingwerfPLUS ziet beren op de weg na het vertrek van Meijerhof en denkt dat het bestuurbaarheid van de gemeente niet ten goede komt. Fractievoorzitter Marcel Moes: „Ik verlang nu al naar de volgende verkiezingen, opdat de toestand weer wat draaglijker wordt.”