Bosbergtoren gaat volgende week weer open

De Bosbergtoren in Appelscha gaat op vrijdag 10 juli weer open. De toren is in het hoogseizoen - tot eind augustus - elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur.

Het bestaande ticketsysteem van de Bosbergtoren wordt vervangen door een nieuw systeem. Er wordt door de leverancier gewerkt aan een nieuw contactloos entree-systeem. Dat zou 1 juli klaar zijn, maar gelet op het feit dat bezoekers onderaan de toren moeten betalen met een bankpas is dat niet gelukt. Het is ook nog niet mogelijk om online een ticket te kopen. Er was in maart als gevolg van een zakelijk conflict sprake van een groeiend aantal problemen rond het online-verkoopsysteem van kaarten. Mensen konden na het scannen van een online-kaart helemaal niet binnenkomen.

Voor de gemeente was dat reden om de domeinnaam www.DeBosbergtoren.nl te kopen, waarop nu alle actuele informatie staat. De gemeente kon tot dusver de veiligheid van bezoekers in coronatijd niet garanderen. In de toren is het nauwelijks mogelijk de anderhalve meter afstand te hanteren op de trappen, de lift en de uitkijkplatformen. De vraag is dus hoe dat nu wordt opgelost.

Het wachten is op de precieze voorwaarden van de Veiligheidsregio Fryslân. Die worden dinsdag bekend en dan gepubliceerd. De verwachting is dat er hygiënemaatregelen getroffen moeten worden, afstanden gehandhaafd worden en het aantal bezoekers beperkt wordt. Eerder was al sprake van maximaal 15 personen. Dat betekent ook dat er iemand permanent bij de ingang aanwezig moet zijn.

Voor recreatie en toerisme is de Bosbergtoren sinds oktober 2016 niettemin een belangrijke trekpleister. De gemeenteraad was dan ook zeer kritisch over alle problemen. Ondernemers zullen blij zijn met de heropening. De uitkijktoren van 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, op een 20 meter hoge stuifduin. Je kunt kijken tot aan Leeuwarden, Groningen en Coevorden. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen.