Femke van der Bult is de eerste virtuele voorleeskampioen Fryslân

Oosterwolde - Het was dinsdagmiddag groot feest op CBS de Akker in Oosterwolde, want Femke van der Bult won de titel voorleeskampioen Fryslân 2020.

Onder luid gejoel van haar klasgenoten, familie, personeel van Bibliotheken Zuidoost Fryslân, presentator Raynaud Ritsma en juryvoorzitter Liedeke Pol (allereerste winnares van de Nationale voorleeswedstrijd) nam ze de grote Voorleesbeker, oorkonde, bloemen en andere cadeaus in ontvangst.

Tegelijk met het verrassingsbezoek op CBS de Akker kregen de andere 13 finalisten een compilatiefilmpje toegestuurd, met daarin een kort fragment van alle deelnemers en aan het einde de langverwachte uitslag. Dit jaar werd de finale vanwege corona op een andere manier ingevuld. De finalisten namen allemaal een filmpje op waarin ze een fragment voorlazen uit hun favoriete boek. Femke las in haar filmpje voor uit ‘Tante Troela’ van David Williams.

De voorleesfilmpjes werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Barbra Bloemink (manager van het Kennis- en Innovatiecentrum bij Fers), Harmen Akerboom (beleidsambtenaar bij Provincie Fryslân) en juryvoorzitster Liedeke Pol (de Friese- en landelijke winnares van de allereerste editie in 1993).

De voorleeskampioen Fryslân kan de provincie dit jaar niet vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale, want die is vanwege corona afgelast.