Deel Fochteloërveenweg afgesloten vanwege overstekende kraanvogels

Fochteloo - De komende tijd wordt een deel van de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om een kraanvogelpaar met jong de kans te geven om over te steken.

De weg loopt dwars door het Natura 2000 gebied het Fochteloërveen en kent veel verkeersdrukte. Daardoor vormt de weg een groot gevaar voor het kraanvogelpaar en hun jong. Vanuit de wettelijke zorgplicht voor flora en fauna hebben de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten besloten om deze maatregel te nemen.

Verkeersregelaars

De Fochteloërveenweg wordt de komende tijd dagelijks enkele momenten voor een deel afgesloten voor alle verkeer, namelijk op de momenten dat de vogels willen oversteken. Verkeersregelaars informeren ter plekke het publiek. Doorgang voor aanwonenden is mogelijk. Ook de boerderijwinkel van A. Jansen blijft bereikbaar vanuit beide richtingen.

De tekst gaat verder na de foto.

Hoogveen

Het Fochteloërveen is een van de weinige broedgebieden van de kraanvogel in Nederland. De vogels broeden in het uitgestrekte hoogveen en hebben slechts een legsel per jaar van meestal twee eieren. De jongen die meteen het nest verlaten, kunnen na ongeveer negen weken vliegen. Tot die tijd lopen ze van het hoogveen naar de randzones heen en weer om voedsel te vinden en om hun veilige slaapplaats weer op te zoeken. Ze steken daardoor regelmatig de Fochteloërveenweg over.

Succesvol broedseizoen

In 2019 is de Fochteloërveenweg voor de eerste maal een aantal momenten afgesloten geweest. Een kraanvogelpaar met twee kuikens heeft veilig kunnen oversteken. Natuurmonumenten hoopt door de maatregel op een succesvol broedseizoen en minder verkeersslachtoffers.