Lukas Jonkers viert 100e verjaardag

Oosterwolde - Maandag kon de vlag in top bij Rikkingahof in Oosterwolde. Die dag was het namelijk de 100e verjaardag van bewoner Lukas Jonkers. De eeuweling genoot van het feest, vooral omdat hij na een lange tijd - coronaregels - zijn familie weer op bezoek had.

‘Handen schudden en omhelzingen mochten nog niet, maar dat deerde niet’, aldus dochter Femmie. ‘Hij was al blij genoeg’. Ze had de afgelopen tijd alleen telefonisch en via videobellen contact met haar vader. En omdat Jonkers’ gehoor niet goed meer is, waren dat geen gemakkelijke gesprekken. ‘Ondanks dat hij het een zware tijd vond, bleef hij opgewekt.’ En zo wordt hij door velen omschreven: opgewekt en vrolijk.

Boerengezin

Jonkers zag het levenslicht in Smilde als negende en laatste in een boerengezin, dat - toen Lukas vijf was - verhuisde naar Ravenswoud. In die tijd konden kinderen tot hun 14e naar de lagere school. Zo deed Lukas. Lopend ging hij naar de school in Appelscha-Boven. ‘Dat waren toch een flink aantal kilometer’. Thuis werd er gewerkt op de boerderij.

In 1946 stapte hij met Martje Hofman in het huwelijksbootje. Zij overleed 11 jaar geleden op 88-jarige leeftijd. Het echtpaar kreeg 4 kinderen, 7 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Groot verdriet maakte het paar mee toen hun jongste kind op 34-jarige leeftijd overleed.

Na hun trouwen gingen ze wonen in Oosterwolde, Martjes geboorteplaats. Lange tijd aan de Oerkampweg, sinds de jaren ‘90 in een seniorenwoning aan de Menning. Lukas werkte jarenlang in de verzekeringen. ‘Mensen bezoeken, premies ophalen, ik kwam in heel Ooststellingwerf.’ Hij kende iedereen en iedereen kende hem. De laatste periode van zijn werkzame leven sleet hij bij Philips in Drachten, als eindcontroleur bij de scheerapparaten.

Fietsen

Het echtpaar maakte samen veel fietstochten. Tot aan hun tachtigste legden ze bijna dagelijks zo’n 40 kilometer af. ‘Broodjes mee, drinken mee en genieten’. Ook nu Jonkers het zonder zijn vrouw en in een zorgcentrum moet zien te rooien, blijft hij opgewekt. Het lijkt het recept om oud te kunnen worden. ‘En altijd eerlijk zijn’, voegt de eeuweling toe.