Pand 1880 na anderhalf jaar verbouwen open

Haulerwijk – ‘Wow, wat is dit mooi geworden zeg’, is de reactie van gasten die de nieuwste horecagelegenheid van Haulerwijk binnenlopen. Pand 1880 luidt de naam: een eetcafé met ruim terras, loungemuziek als dat van een hippe strandtent én cocktails.

‘Ik heb er een horecazaak van willen maken waarmee we de gast wat extra’s kunnen bieden’, attendeert Ilse van der Velde (25). Ze is de eigenaresse van het eetcafé. Een nootje bij de borrel, chef-koks met veel creativiteit en een kleedjes voor op het terras, ‘mocht iemand het koud krijgen’. Aan alles is gedacht. Er zijn verschillende zitjes: naast de lage tafeltjes ook hoge tafels en lange banken. De bar moet niet vergeten worden. Sfeervol is het bovenal. Modern, huiselijk met industriële tinten, zo omschrijft ze het. ‘Ik ben er ontzettend blij mee.’ En daarmee lijkt Van der Velde haar roeping te hebben gevonden.

Fantaseren

Het pand, waar drie jaar geleden het Bruine Paard nog huisde, stond ongeveer een jaar leeg. ‘Nadat ik in 2018, tijdens een goed gesprek met vriendinnen, het idee opwierp om er een nieuwe horecazaak van te maken, sloeg ik meteen aan het fantaseren.’ Ilse werkte toen nog bij een uitzendbureau in Roden, maar heeft met haar hospitality en toerisme studie een stevige basis gelegd voor haar huidige beroep. ‘Mijn vader bracht mij in contact met de vorige eigenaars, in eerste instantie om het te huren. Uiteindelijk werden we zo enthousiast dat het pand werd gekocht en compleet werd verbouwd.’

Inwerken

‘We zouden in eerste instantie de hele zaak openen op 15 april, maar dat ging niet vanwege het coronavirus.’ Wel opende ze het naastgelegen cafetaria. ‘Op die manier konden we alle werknemers goed inwerken. Veel schade heb ik van de crisis gelukkig niet ondervonden.’ Ilse had haar vorige baan in oktober vorig jaar al opgezegd om het bouwproces in goede banen te leiden, het laatste half jaar van de 1,5 jaar durende verbouwing. ‘Sinds 1 juni zijn we volledig open en we draaien uitstekend. We verwelkomen veel mensen uit het dorp, maar ook veel gasten uit de dorpen er omheen, gelukkig.’ Het aan de Norgerweg en de Leeksterweg gelegen etablissement ligt tevens aan een knooppuntenroute. ‘Velen steken aan, wat weer voor mond-tot-mondreclame zorgt.’

Inzetten op kwaliteit

Nog even naar de cocktails: die zijn er met alcohol of op 0,0-basis. ‘Zes varianten in totaal. Zie je niet op veel menukaarten in de omgeving. Wellicht zijn ze daarom zo populair. Daarnaast zetten we in op kwaliteit. Niet alleen de lunch- en driegangendiners zijn rijkelijk opgemaakt, ook in de snackgelegenheid bieden we veel variatie. De hamburgers bijvoorbeeld, die voorzien we van een gebakken eitje en ook niet alleen van de standaard sauzen. Daar bieden we overigens ook softijs en milkshakes aan.’ In het restaurant denkt de restauranteigenaresse ook aan thema-avonden. ‘Een kaasfondue of een tapasavond is niet ondenkbaar.’

Waarom het Pand 1880 heet? ‘Omdat Haulerwijk in dat jaar zelfstandig werd en ik ben nou eenmaal een echte Haulerwijkse.’

Er komt een nieuwe gast binnen: ‘Wow’, begint hij. ‘Dit zou je niet verwachten in een dorp, meer iets voor in een stad, zo mooi gedaan.’