‘Vesuviustjasker’ krijgt Friese benaming

Elsloo - De monumentale watermolen ‘Vesuviustjasker’ in Tronde heeft op verwijsborden de Friese aanduiding ‘Tsjasker’ gekregen.

De toeristische borden zijn een paar weken geleden geplaatst. Aan beide kanten van de Haerweg, die vanaf Tronde overgaat in een fietspad en richting de Peperstraat langs de Stobbepoel loopt, staan bordjes die aangeven dat het Tjasker, zonder ‘s’, moet zijn. Over hoe de Friese naamgeving op de borden is gekomen, kon de gemeente geen uitsluitsel geven.

Veengaten

De Vesuviustjasker werd rond 1900 in opdracht van Gerrit Baron en Hendrik Schurer gebouwd door de laatste tjaskerbouwer van Nederland, Roelof Willem Dijksma uit Giethoorn. Hij deed vooral dienst in de veengaten rond de Schaopedobbe. In 1977 werd in opdracht van de oudejaarsvereniging Vesuviusclub Elsloo, die de tjasker toevalligerwijs bij een boer in Elsloo op de hooizolder vond, gerestaureerd en op 1 januari 1978 aan het dorp aangeboden. In datzelfde jaar kreeg de Stichting De Fryske Mole de molen in eigendom. De stichting kwam met de plaatselijke ijsclub “de Oefening” overeen dat de molen op haar eigendom De Stobbepoel een plaats kreeg. Eerst vlak bij het fietspad, later kreeg de tjasker de huidige plaats toegewezen.

Vesuvius

De oudejaarsclub Vesuvius in Elsloo beheert de Tjasker sinds die tijd. De club zorgt er in het najaar voor, zoals vroeger met de meeste tjaskers gebruikelijk was, dat de molen gedeeltelijk afgebroken en droog opgeslagen wordt. In het voorjaar wordt de watermolen weer opgetuigd.