‘Ooststellingwerf is een schatkist vol verhalen’

Henk Vondeling (34) uit Oosterwolde werkt sinds 2011 voor de Nieuwe Ooststellingwerver. Hij meldde zich op de redactie in Oosterwolde voor een gesprek, waarna hij als freelancer aan de slag kon.

Het begon met enkele losse opdrachten. Nadat hij zijn opleiding Journalistiek had afgerond, verzorgde Vondeling een jaar de vaste pagina met nieuws uit Donkerbroek, Haule, Haulerwijk en Waskemeer. 
‘Een mooie en voor mij tot dan toe nog redelijk onbekende hoek in de gemeente. Ik was voornamelijk op Appelscha en omstreken georiënteerd omdat ik daar ben opgegroeid. Het verkennen van de regio door het ontdekken van allemaal bijzondere verhalen, maakt het werk geweldig’, vertelt Henk. Hij omschrijft de regio als ‘een schatkist vol verhalen’. 

Wereldreis
Hij schreef in de beginperiode ook voor de Stellingwerf, het nieuwsblad dat nog altijd in Weststellingwerf verschijnt. Begin 2013 zette hij achter zijn journalistieke werkzaamheden in de Stellingwerven een punt en ging op wereldreis. ‘Ik was nog nooit buiten Europa geweest. Dat werd tijd.’

Over land reisde Vondeling via Siberië en door Mongolië naar China en onder meer Thailand en Indonesië werden uitgebreid bekeken. Onderweg ging de journalist op bezoek bij oud-inwoners van Ooststellingwerf. Vondeling bezocht emigranten in ondermeer Australië, Nieuw Zeeland, Canada en de Verenigde Staten en tekende voor de Nieuwe Ooststellingwerver hun verhalen op.
‘Aanvankelijk waren wij van plan om na anderhalf jaar terug te keren naar Nederland, maar dat bleek onhaalbaar.’ Na bijna vier jaar en in totaal 42 emigrantenverhalen verder, keerde de Stellingwerfse reiziger terug naar zijn geboortegrond. Er is hier nog veel meer te schrijven, was zijn gedachte.

Hongerproces
Niet alleen voor de krant ging hij weer aan de slag, ook de teksten voor het toneelstuk Het Hongerproces van Appelscha schreef hij. ‘Een prachtproject om een voor deze regio belangrijk verhaal op zo’n manier vorm te geven’, noemt Vondeling het. 

Met het schrijven voor de krant ging hij ook onverminderd door. Vondeling kwam naar zijn zeggen in een warm bad terecht: ‘Met aangename collega’s is het elke week weer een feest om de krant te maken.’ 

In 2017 begon hij als verslaggever in het veld en sinds 2018 vervult hij tevens een functie als vormgever van de krant. ‘Een erg leuke combinatie. Je interview mensen, maakt een verhaal en zorgt er uiteindelijk ook nog eens voor dat het zo mooi mogelijk in de krant komt. Als dat lukt, ben je op donderdag bij het verschijnen van de krant een blij mens, hopende dat de lezers er net zoveel van kunnen genieten.’ 
Sinds 2019 werkt Vondeling ook voor de internetredactie van de Leeuwarder Courant. En dit jaar is een begin gemaakt aan een tweede toneelstuk. Hij ligt een tipje van de sluier op: ‘Het verhaal speelt zeer weer af in Appelscha en het is gebaseerd op waargebeurde feiten.’