Heerenveen en Wolvega toneel NK inlineskaten op de baan en weg

HEERENVEEN/WOLVEGA - De Nederlandse kampioenschappen inlineskaten op de baan en op de weg vinden in het weekeinde van 21 tot en met 23 augustus plaats in Heerenveen en Wolvega

Het NK baan wordt afgetrapt bij Sportstad Heerenveen. Het onderdeel NK weg is vervolgens in hetzelfde weekend in Wolvega. Het kampioenschap wordt voltooid met de NK marathon en NK sprint op het circuit van Zandvoort.

De wedstrijd wordt voor de inlinetoppers meteen een van de hoogtepunten van dit seizoen, want internationale kampioenschappen worden bij het inlineskaten dit jaar niet meer gehouden. Zowel EK (Portugal) als WK (Colombia) zijn voor 2020 definitief afgelast.

De NK baan/weg stonden aanvankelijk voor eind mei gepland in Oldebroek, maar dat werd vanwege de coronasituatie uitgesteld. Intussen heeft de SV Oldebroek de organisatie teruggegeven, waarna de KNSB heeft gekozen voor Heerenveen (baan) en Wolvega (weg), alwaar skeelerclub Lindenoord de organisatie oppakt. Bij beide NK’s is publiek toegestaan, mits toeschouwers op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

De NK Marathon en 100 meter sprint zouden aanvankelijk worden gehouden in Naaldwijk, maar ook dat ging vanwege corona niet door. Ook daar gaven de plaatselijke verenigingen de organisatie terug. De KNSB zocht en vond in het circuit Zandvoort een alternatief. Dat NK is op zaterdag 29 augustus.

Achter de schermen heeft de sectie inlineskaten de voorbije maanden hard gewerkt aan een alternatieve wedstrijdkalender. Het leek erop dat wedstrijdsporten pas na 1 september weer mogelijk zouden worden, dat is nu met twee maanden vervroegd.

Omdat de inlineskaters wel goed voorbereid aan de start moeten verschijnen, zijn de eerste landelijke skeelerwedstrijd pa begin augustus. Voor die datum zullen naar alle waarschijnlijkheid al wel regiowedstrijden plaatsvinden.