In het atelier: ‘Werk is je beste gezelschap’

Donkerbroek - Dit jaar is Marijke Pieters fulltime bouwvakker in ‘Huize Ontwijk’ in Donkerbroek. Sinds 1 jaar woont de kunstenares hier met haar partner Jan Rink en besloot dat ze zelf de renovatie van het Rijksmonument ter hand ging nemen.

‘Sinds dag één voet het bijzonder hier te mogen wonen. Ik voel me een soort van ‘caretaker’ van dit monument.’

Brits-Guyana

Marijke Pieters (1967) is geboren in Holwerd en grotendeels opgegroeid in Burgum. Met een tussenstop van 5 jaar, want toen vertrok het gezin in verband met een baan van haar vader naar Brits-Guyana. Op haar 11e kwam ze terug. Na de middelbare school ging ze naar de kunstacademie in Kampen. Het knutselen en experimenteren deed ze al van kinds af aan en haar ouders waren haar hierin ter wille. De vrije aanpak op de academie was niet wat ze zocht en na een jaar maakte ze een switch naar de lerarenopleiding in Leeuwarden, waar ze de vakken tekenen en handvaardigheid volgde. De opleiding was breed georiënteerd en stimuleerde haar onder meer in het nadenken over de wijze van schilderen en materiaalgebruik.

Na afronding van de opleiding was er een lerarenoverschot op de arbeidsmarkt en zo kwam het dat Pieters in de hulpverlening terecht kwam. Dat heeft ze decennia met veel plezier en ambitie gedaan. Met daarnaast een gezin met jonge kinderen bleef er niet veel tijd over voor de kunst.

Schildersgroep

De hectiek van het bestaan deed haar besluiten meer ruimte te nemen voor het gezin en haarzelf. Een tijd deed ze administratief werk in het bedrijf van haar partner. Daarnaast had ze een aantal dagen ‘heilig’ gemaakt om te schilderen. In 2007 sloot ze zich aan bij de schildersgroep in Gorredijk waar ze lessen van Betty van der Kamp kreeg. Daar had ze veel baat bij en gaandeweg breidden de dagen dat ze zich met kunst bezighield uit. Sinds 2016 is Marijke Pieters zich volledig op de kunst gaan richten. ‘Een rijkdom om alleen met mijn werk te zijn. Werk is je beste gezelschap’. Het betekende voor haar om meer de diepte in te gaan en in een andere dimensie te kunnen presteren.

Collages

Pieters werkt met verschillende (natuurlijke) materialen en verf. Ze maakt unieke collages van papier, beschilderd en aangevuld met zand, stof, takjes en ander materiaal. Ze werkt aan de hand van een concept en zoekt daarbij het materiaal wat de beste uitingsvorm geeft.

Cursussen

Pieters’ werk is regelmatig te bezichtigen. Zoals museum Heerenveen, Galerie Loof en K38 in Roden. De kunstroute dit jaar stond ook op de planning maar corona gooide roet in het eten. In 2017 startte ze met het geven van schildercursussen. De vraag was zo groot dat ze drie groepen moest samenstellen waaraan ze tweewekelijks lesgeeft. Ze houdt van lesgeven, zowel klassiek en onorthodoxe wijze. Ze krijgt hierop positieve reacties en zelf vindt ze het ook leuk en leerzaam.

Driedimensionaal werk

Haar studio is grotendeels klaar. En als die af is wil ze zich richten op driedimensionaal werk, bijvoorbeeld installaties. ‘Ik kan niet wachten om met mijn eigen werk verder te gaan.’

www.marijkepieters.com