Veel aandacht voor jarige Nieuwe Ooststellingwerver

Oosterwolde - De Nieuwe Ooststellingwerver bestaat 75 jaar. In de NOS van dinsdag 30 juni is er volop aandacht voor het jubileum. In een speciale jubileumbijlage wordt teruggekeken op de afgelopen driekwart eeuw en is de blik gericht op de toekomst van de Nieuwe Ooststellingwerver.

Kort na de bevrijding in 1945 werd de Nieuwe Ooststellingwerver opgericht. Verzetsman Hendrik Johannes Bergveld is de hoofdredacteur, terwijl Antoon Spoelstra als algeheel leider wordt aangesteld. Op vrijdag 29 juni 1945 rolt de eerste NOS van de persen van drukkerij Van der Meer.

Overnames

In 1947 trekt Bergveld zich terug en neemt Spoelstra ook de redactionele zaken voor zijn rekening. Hij blijft aan tot 1971. Dan neemt Martin van Nieuwenhoven uit Noordwolde de Nieuwe Ooststellingwerver over. In 2005 komt de krant in handen van Koninklijke Boom Uitgevers uit Meppel. Sinds 2017 maakt de Nieuwe Ooststellingwerver onderdeel uit van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) uit Leeuwarden.

Kast vol nieuws

In de jubileumuitgave komen onder meer burgemeester Harry Oosterman, Martin van Nieuwenhoven en Jansje Antje van Rozen – Van Weperen (88) aan het woord. De inwoonster van Oosterwolde is in het bezit van een kast vol met nieuws: knipsels van 1954 tot nu. ‘Ik heb geen enkele Nieuwe Ooststellingwerver gemist.’

Spel Zonder Grenzen en Dorpenkamp

Verder is er aandacht voor natuurrubriek Onze Natuur, die vorige week aan de 2000e editie toe was. Ook het befaamde Spel Zonder Grenzen en Dorpenkamp komen aan bod. Verder zijn er bijdragen van de huidige redacteuren van de Nieuwe Ooststellingwerver. Pieter Jonker, Stellingwerver in hart en nieren, staat stil bij het jubileum van zijn ‘kraante.’ Ondernemers uit Ooststellingwerf vertellen over hun band met de krant. En wat zou een krant zijn zonder advertenties en foto’s?