Omgeving van Canadameer krijgt opknapbeurt

Appelscha – Het Canadameer in Appelscha is op verzoek van de gemeente opnieuw ingericht. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de provincies Drenthe en Fryslân is het strand verbreed en de ligweide vergroot.

Dit met oog voor de bijzondere natuurwaarden in en rond het meer. Het Canadameer is in de jaren zestig van de vorige eeuw gegraven als zandwinlocatie voor de aanleg van de N381. Sindsdien ontwikkelen zich in de plas bijzondere natuurwaarden en is het een geliefde zwemplek voor inwoners en toeristen. Daarom heeft Ooststellingwerf zich ingezet om deze plek in het Nationaal Park Drents-Friese Wold te verbeteren.

Bezoekers en recreatieondernemers gaven aan dat met name het zandstrand een opknapbeurt kon gebruiken. De gemeente, Staatsbosbeheer en de provincies Drenthe en Fryslân maakten een plan met verbeteringen.

Het werk is inmiddels klaar. Zo zijn er wat struiken verwijderd en is een stukje bos uitgedund om de ligweide groter te maken. De ingang naar de ligweide is verbreed, zodat hulpdiensten vanaf het fietspad makkelijker het meer kunnen bereiken. Naast de ligweide is een deel van de natuurlijke oever toegankelijk gemaakt voor bezoekers die houden van een meer natuurlijke zwemplek.

Het Canadameer heeft een bijzonder hoge waterkwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld kolonies van het zeldzame mosdiertje gezien. Ook het oeverkruid profiteert van de bijzondere waterkwaliteit. Dat het oeverkruid het zo goed doet in het Canadameer is overigens ook te danken aan de zwemmers. Zij zorgen dat het water in beroering raakt. Hierdoor komt er weinig bezinksel op de oevers en daar houdt het oeverkruid van.

Eerder werd aan de overkant van het fietspad al een spartelvijver gerealiseerd voor honden en paarden. De verbetering van het Canadameer zelf maakt de inrichting van het gebied nu compleet.