Bijen en wespen vinden plek in straat

Elsloo - Overal in straten, trottoirs en terrassen, zoals ook op de Frankenaweg in Elsloo, zijn ze momenteel te zien: kleine hoopjes zand met in het midden een rond gaatje.

De eerste ingeving die mensen er aan geven is dat de talrijke kratertjes door mieren zijn gemaakt. Bij mooi weer is er nogal wat actie, maar anders dan bij een mierennest is het niet al te druk. Het gaat hier om solitair levende zand- en groefbijen en graafwespen, die hun eenvoudige nesten in de bodem graven en daar hun eitjes leggen.

Onschadelijk

De groefbijen en graafwespen leven niet in groepen en zijn nuttige insecten die voor mensen volkomen onschadelijk zijn. “Neem voor de aardigheid maar eens op je gemak de moeite om het schouwspel op straat of eigen terras te aanschouwen. Het is heel bijzonder wat deze insecten doen” aldus een imker.

Gangenstelsel

Bij het graven van hun ondergrondse nest verplaatsen ze de grond, duwend met hun poten en achterlijf naar buiten. Ze gaan op zoek naar vliegen en zoeken dan in een wir-war van zandhoopjes hun eigen gangenstelsel op. ‘En bij regenachtig of bewolkt weer doet de natuur ook van zich gelden bij deze insecten. Dan maken ze het vlieg- en graafgaatje dicht en zetten ze een klein molshoopje d’r op. Zelf blijven ze dan in het holletje.’