Duiven starten seizoen in Duiven

Oosterwolde - De postduiven mochten deze week voor het eerst tijdens de coronacrisis weer in competitieverband starten. De eerste officiële wedvlucht van het seizoen 2020 werd gevlogen vanaf het Limburgse Sittard, een afstand van ongeveer 222 kilometer.

Veertien leden van De Griffioen korfden in totaal 563 duiven in. Bij een zeer stevige zuid westenwind werden de duiven om 6.50 uur gelost. Door de harde wind lagen de snelheden hoog. Om 8.55 uur keerde de eerste duif terug op de hokken van de combinatie Van der Stouwe-Douna. De gemiddelde snelheid bedroeg liefst 107 kilometer per uur. Naast de overwinning werd er door de mannen uit Donkerbroek beslag gelegd op de tweede plaats. Als derde eindigde A. Klooster uit Oosterwolde.

Protocol

De coronacrisis ging ook niet aan de duivensport voorbij. De geplande start van het seizoen begin april viel door het virus in het water. De landelijke Duivensportbond stelde een Covid-19 werkgroep in die in samenspraak met sportkoepel NOC/NSF een protocol invoerde, die het mogelijk moest maken om postduiven weer te voorzien van hun broodnodige training. Wedstrijden of competitie waren vooralsnog uit den boze.

Groen licht

De plaatselijke duivensportverenigingen schreven een protocol op basis van de landelijke leidraad. Na controle van de provinciale afdeling kregen de clubs groen licht van het ministerie en de veiligheidsregio’s om trainingsvluchten uit te voeren. Deze vluchten zijn van groot belang om het oriëntatievermogen van de postduif scherp en getraind te houden.

Trainingen hervat

Op 23 mei werden de trainingen hervat. De leden kwamen niet samen in het clubgebouw, maar op afroep werden de duiven op transport gezet naar de lossingplaatsen. De wil om het virus te beteugelen en de wens om de duiven hun trainingen weer te kunnen geven, leidde er toe dat het verzamelen van de duiven vlekkeloos en conform de protocollen verliep.

Duiven starten in Duiven

De eerste trainingsvlucht voor de duiven van De Griffioen kende Duiven als lossingsplaats. De afstand betrof rond de 115 kilometer. Een stevige westenwind zorgde er voor dat de duiven goed naar huis kwamen. Er waren geen officiële uitslagen, maar door het noteren van de aankomsttijden, konden resulate met elkaar worden vergeleken. Een duif van Thomas van Olphen uit Appelscha keerde als snelste van de ruim 5000 duiven uit Friesland op het thuishok terug. De gemiddelde snelheid bedroeg ruim 93 kilometer per uur.

Gennep

Een week later vertrok een trainingvlucht vanuit Gennep over een afstand van rond de 150 kilometer. Een duif van J. & S. Timmermans uit Donkerbroek was als snelste terug. De gemiddelde snelheid bedroeg ruim 80 kilometer per uur.