Brandstichter ‘kreeg kolder in de kop’

Donkerbroek/Joure – Een 52-jarige inwoner van Joure, die op 2 augustus vorig jaar bij een woning aan de Veerhuisweg in Donkerbroek een heg in de brand stak, liep daarmee volgens officier van justitie Henk Mous het risico dat de woning ook in brand zou kunnen vliegen. De bewoner lag op de bank te slapen.

De Jouster moest zich donderdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. De man had een conflict om geld met de bewoner, die hij al een poos kende. Toen beide mannen nog vrienden waren en een uitkering hadden, had de Jouster de ander ooit 250 euro geleend. De Jouster kreeg het geld maar niet terug, zelfs toen de andere man een baan kreeg. Hij zou hebben beloofd het geld in termijnen terug te betalen, maar dat gebeurde maar niet.

Kolder in de kop

Begin augustus vorig jaar kreeg de Jouster, zoals hij het zelf uitdrukte, ‘ineens de kolder in de kop’. ‘Ik was oververmoeid, ik was boos en ik weet niet eens op wie’, zei hij. Hij had lang niet gedronken, hij had een tijd aan het anti-alcohol medicijn refusal gezeten. Die dag had hij zes halve liters bier op. Hij reed naar Donkerbroek, met twee kleine jerrycans met benzine in de auto. Volgens eigen zeggen wilde hij bij de woning van zijn vriend slechts wat ‘blaadjes verschroeien’. Hij sprenkelde benzine over een buxushaag en stak het aan.

Dreigende houding

Het gevolg was een veel fellere vlam dan hij had verwacht. ‘Hij was 100 keer groter dan ik had gedacht’, zei de Jouster. Hij ging er vandoor. Een buurtbewoner probeerde nog te voorkomen dat hij wegreed, maar de man trok zich wijselijk terug toen de verdachte een dreigende houding aannam.

Bewoner door buurtbewoners gewekt

Uit onderzoek van de forensische recherche bleek dat de brand gemakkelijk had kunnen overslaan naar een houten schuur en vandaar naar de woning. Een kliko was wel volledig opgebrand, alleen de wielen waren nog over. De bewoner werd door buurtbewoners gewekt.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De Jouster is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Beide deskundigen kwamen tot de conclusie dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken. Hij voelde zich vernederd door zijn vriend. Toen hij ontremd was geraakt door de alcohol en hij zich niet meer ‘klein’ voelde, heeft hij volgens de deskundigen in een opwelling het idee opgevat om brand te stichten.

Stevige stok achter de deur

Hij heeft 187 dagen in voorarrest gezeten. Hij kwam vrij onder de voorwaarde dat hij zich liet behandelen. De officier wil dat hij daarmee doorgaat. Wat Mous betrof hoefde de Jouster niet meer terug naar de gevangenis, maar de officier wilde wel dat de man een stevige stok achter de deur krijgt, in de vorm van een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden, proeftijd drie jaar. De officier sprak van ‘een levensgevaarlijke actie, om voor een bedrag van 250 euro mensenlevens op het spel te zetten’. Volgens de deskundigen is de kans klein dat de Jouster nogmaals in de fout zal gaan. Die conclusie onderschreef de verdachte. ‘Wees gerust, ik heb mijn les geleerd’, zei hij in zijn laatste woord.

De Leeuwarder rechtbank doet op 18 juni uitspraak.