Clemens van den Brink brengt derde boek over bajesdorp Veenhuizen uit

Oosterwolde - Wat hem begin mei niet lukte met John van den Heuvel als speciale gast vanwege de coronacrisis, gebeurde wel op Eerste Pinksterdag bij RTV Drenthe in het programma ‘Drenthe Toen’.

Tijdens de presentatie van dit programma werd ruim aandacht besteed aan het nieuwe boek ‘Veenhuizen van onder de Pet’, dat Clemens van den Brink uit Oosterwolde over bajesdorp Veenhuizen schreef.

Geheimen

In het boek geven zeventien ex-bewakers en één gevangene hun geheimen prijs. Ook hierin weer veel anekdotes over roemruchte criminelen met veel vragen en antwoorden: Hoe kwamen sommige gedetineerden aan zoveel geld, sierraden, alcohol en drugs in de gevangenis? Maar nog gekker: Hoe kwam die Chinese gevangene aan een levende eend in zijn cel? Wat gebeurde er met de spelers en trainers na afloop van een voetbalwedstrijd tussen gevangenen en een Drentse club? En niet te geloven: Wie was John van L.-G. de grootste oplichter die Veenhuizen ooit gezien heeft en die zich onder meer uitgaf voor Procureur Generaal P.G. van Leeuwen? Dat en meer is te vinden in dit boek met boeiende anekdotes zoals over spectaculaire vluchtpogingen, corruptie en privileges in de gevangenissen van Veenhuizen.

Foto’s en illustraties

Het boek is voorzien van bijpassende foto’s en illustraties. Clemens van den Brink voelt zich zich nauw betrokken bij de ontwikkelingen in Veenhuizen en was zeer geïnteresseerd in wat er zich in twee eeuwen afspeelde binnen de muren van de gevangenissen. Er waren zo veel verhalen die niet verteld mochten worden en verloren dreigden te gaan en hij begon ze op zijn site bajesverhalen.nl te presenteren. Al gauw had hij zoveel positieve reacties dat hij besloot er een boek van te maken, om zo te voor komen dat de geheime verhalen voor altijd bewaard zouden blijven.

Bewakerswoning

Clemens van den Brink werd geboren in een bewakerswoning van het oude Tweede Gesticht, dat nu onderdeel is van het museum. Zijn vader was bewaker en hij woonde er tot 1946, waarna het gezin vertrok naar de boerderij van de familie in de Weperpolder. Daardoor kende hij veel ambtenaren en bewakers, waarmee hij contacten onderhield. Zo kwam hij aan de gegevens waarmee hij drie boeken kon schrijven, waarvan ‘Veenhuizen van onder de Pet’ de laatste is.

Leuke anekdotes

‘Veenhuizen is een bron van Bajesverhalen die nooit uitgeput raakt’, zegt hij en voegt er gelijk aan toe: ‘Daar zitten nog zoveel leuke anekdotes onder de pet, daar kan ik nog wel een paar boeken over schrijven. Wie weet.’