‘We zijn erg blij met versoepelde maatregelen’

Oosterwolde – Sportcentrum Impuls in Oosterwolde is ontzettend blij dat ze weer open mogen. ‘De door het kabinet genoemde datum van 1 juli is een opluchting. 1 september was wel erg ver weg’, zegt Saskia Zoetelief van het sportcentrum.

De genoemde datum van 1 juli is nog onder een behoorlijk voorbehoud, ‘maar we zien gelukkig licht aan het einde van de tunnel’. Onder meer het Outbreak Management Team moet nog akkoord gaan met de genoemde versoepeling en daarnaast staat er bij elke sportschool in Nederland straks een pakket aan maatregelen voor de deur. ‘Dat is natuurlijk nog afwachten. Het belangrijkste is dat we de deuren weer mogen openen.’ Mogelijke voorwaarden die er gesteld worden zijn extra goede ventilatie in de sportruimte, de anderhalve meter regel, een reserveringsplicht en het reinigen van de toestellen na gebruik. ‘Het scheelt dat we de meeste van deze voorwaarden al toepassen.’

Groepslessen

Impuls redde zich de afgelopen maanden door buiten te sporten met de abonnementhouders. Dat mag weer sinds 11 mei. ‘Wij geven voornamelijk groepslessen, zoals zumba, yoga en bodypump, buiten, op de parkeerplaats voor het gebouw. Het fitnessen gebeurt aan de achterzijde van het gebouw. Daar begeeft zich een grasveld, waar gesport kan worden’, laat Zoetelief weten. Het is een uitkomst, zoveel ruimte. Geen overbodige luxe tijdens de coronacrisis.

Opzeggen

Daarnaast biedt het sportcentrum haar duizend leden een regeling: een restitutie van de contributie, waarbij het abonnementsgeld wordt terugbetaald over de periode waarin niet gesport kon worden en daarbij worden abonnementen bevroren tot er weer volledig gesport mag worden. Daarvoor geldt wel dat het lidmaatschap daarna blijft doorlopen. Ondanks deze reeks aan mogelijkheden, besloot een groot deel van de leden hun lidmaatschap op te zeggen. Spijtig, vindt Zoetelief. ‘We krijgen nog steeds veel mails met verzoeken of opzeggingen, helaas. We zijn druk bezig om alles te verwerken. Een goed beeld van percentages heb ik nog niet.’

Virtuele lessen

Impuls heeft de afgelopen periode niet bepaald stil gezeten. Ze ontwikkelden een lesprogramma waarbij de lessen virtueel aangeboden worden. ‘Het is namelijk nog niet zeker met hoeveel leden we in één ruimte mogen. Het kan zijn dat we ze de les tijdelijk digitaal moeten aanbieden.’ En ook werd er gerenoveerd. ‘We hebben flink wat klusjes gedaan’, besluit Zoetelief.