Gastouder Anneke Haaisma moet stoppen

Waskemeer - Anneke Haaisma uit Waskemeer heeft moeten besluiten te stoppen als gastouder. Eind 2019 werd haar man ernstig ziek en toen kwam ook nog de coronacrisis. Omdat haar man nu in de risicogroep valt, heeft Haaisma moeten besluiten te stoppen.

In Waskemeer woont Anneke Haaisma samen met haar man Samme. Samen hebben ze drie kinderen. Toen hun jongste zoon 4 jaar werd, is Haaisma begonnen als gastouder. Inmiddels is dat alweer 31 jaar geleden. Ze is gestart met een koppeling vanuit de gemeente Opsterland. Toen ze in contact kwam met GOB ’t Clowntje (daarna GOB Silke), werd Haaisma ingezet als gastouder in Ooststellingwerf. Sinds de overname van GOB Silke is Haaisma via GOB Welkom-Kind Friesland aan het werk.

Mond-tot-mond reclame

In de beginjaren kwamen de koppelingen voornamelijk via mond-tot-mond-reclame. Mensen wisten Haaisma wel te vinden en zodra het gevoel van beide kanten goed was, werd er contact opgenomen met het gastouderbureau. Langzaamaan kreeg ze steeds meer koppelingen waaronder haar eigen kleinkinderen. Al met al heeft Haaisma in de loop van de jaren op ongeveer 26 kinderen mogen passen.

‘Het is bijzonder om 12 jaar lang deel uit te maken van het opgroeien van andermans kinderen. De kinderen waren altijd welkom, ook al waren ze ziek. Lekker met een dekentje op de bank, televisie kijken en een beetje extra verwennen.’

Omgang een uitdaging

Haaisma heeft genoten van de bedrijvigheid om haar heen. Ze is de kinderen nooit zat geweest, vertelt ze. Haar man was timmerman van beroep en daarom veel van huis. Ze vond het heerlijk om dan de kinderen om haar heen te hebben. Daarnaast vond ze de omgang met de kinderen een uitdaging. ‘Immers, geen één kind is gelijk. Hoe kan ik het beste met elk kind omgaan? Een leuke uitdaging die dagelijks naar voren kwam.’