In het atelier: ‘Het is klaar’

Oosterwolde - Tim van der Laan (1988) is een geboren en getogen Ooststellingwerver. Sinds vijf jaar woont hij met partner Mariëlle Hoekstra en zoontje in een rustige groene wijk in Oosterwolde.

Het huis is verbouwd en de tuin is aangelegd met veel hoekjes en groene zones. Van der Laan ging naar de middelbare school in Oosterwolde en koos na een korte omweg voor de pabo met als specialisatie beeldende vorming. Na stage bij de Buttingaschool heeft hij daar ook nog een jaar gewerkt en lesgegeven aan verschillende groepen. Sinds 2010 werkt hij bij obs De Toekan voorheen Oostenburgschool in Oosterwolde. De lessen handvaardigheid geven hem vooral veel energie.

Burn-out

Het schilderen kwam op zijn pad door een confrontatie in zijn loopbaan. In 2019 is hij uit het arbeidsproces getreden vanwege een burn-out. Deze was niet alleen werkgerelateerd maar had te maken met zijn manier van leven. Altijd nog iets extra’s willen doen, het was niet gauw goed genoeg.

In die periode had hij veel tijd om na te denken over zijn stijl van werken en wat hij hieraan wilde veranderen. De kwast en penseel waren voor hem in dit proces van grote betekenis.

Schilderen

Van zijn partner kreeg hij een schilderles cadeau bij Egbert van der Meer en dat gaf de ommekeer. Schilderen deed intrede in zijn leven. ‘Nooit bij stil gestaan om mijn de vaardigheden en ambities serieus te nemen die dichter bij mezelf liggen’. Van der Laan nam vervolgens nog 20 schilderlessen bij Van der Meer. ‘Dat was een fantastische periode.’ Het leerelement voor hem was dat er bij kunst nooit een schepje bovenop hoeft en dat er iets af kan zijn. Zijn leermeester was hierin een belangrijke stimulans. ‘Het is klaar’. Dat was een eyeopener en hij vindt dat een mooi proces. Bovenal is het voor Van der Laan een methodiek die hij integreert in zijn leven en werk.

Landschappen

Tim van der Laan is begonnen met landschappen te schilderen met aquarelverf. Zijn allereerste aquarel was van de Tjongervallei. De tv-serie ’het project Rembrandt’ stimuleerde hem om verder te gaan met portretschilderen. Hij schildert nu voornamelijk met acrylverf en gebruikt afwisselend penseel en paletmes. Portretten schilderen blijft voorlopig zijn onderwerp, dat inspireert hem. Aan de hand van foto’s of illustraties maakt hij fraaie indrukwekkende portretten. Van der Laan schuwt hierbij niet het experiment en is hierin volop in ontwikkeling. Hij is trots op wat hij maakt en dat is voor hem een nieuwe ervaring.

Kunstwereld

Hij weet zeker dat hij doorgaat met schilderen. De kunstwereld überhaupt inspireert hem. Over een kunstopleiding fantaseert hij en de komende jaren wil hij verkennen of dit de richting is die hij op wil. Vooreerst gaat hij stapsgewijs verder met schilderlessen of -cursussen.

Tim van der Laan is nu op een punt gekomen dat hij zijn werk wil laten zien aan de buitenwereld. Op Instagram post hij regelmatig zijn schilderijen. Niet de ‘likes’ zijn van belang, het tonen van zijn schilderijen is voor hem de essentie.

Na de zomer zijn een aantal werken te bezichtigen bij Wood Legacy in Donkerbroek.

Instagram: @timvanderlaan58