Galerie Friesgoed vol ‘bruikkunst’ opent online

Nijeberkoop - Galerie Friesgoed in Nijeberkoop opent vandaag de expositie ‘bruikkunst’.

‘Bruikkunst’ staat voor kunst dat naast de uitstraling ook te gebruiken is. ‘Mooi, praktisch, deugdelijk ontworpen producten’, zo noemt de organisatie het. Op de creatieve locatie is van alles te vinden: van tafelkleed tot windmolen, van herbruikbaar kastje tot draagbare kraag.

Heleen Deurloo

Heleen Deurloo experimenteerde met het ontstaan, bewerken en verwerken van stoffen. Hierin heeft ze haar eigen techniek ontwikkeld met een authentieke signatuur. Ze maakt ruimtelijke tekeningen. Haar thema’s zoekt ze dicht bij huis, zoals slikken en schorren, kleding, sieraden en serviesgoed.

3D printerpen

Als basis werkt ze met de 3D printerpen en gebruikt harde en zachte filamenten. Hier voegt ze al dan niet ander materialen aan toe. Bij gebruik van hard filament levert dit sculpturen op, bij zacht filament is het flexibel en zijn het wearables of bevreemdende vormen. De basis van het filament is melkzuur, afkomstig uit landbouwgewassen zoals suiker en mais. Het is composteer-, en upcyclebaar.

Nelleke Joustra

Naast het werk van Heleen Deurloo is er werk van een andere Zeeuwse die in het Noorden woonde. Nelleke Joustra was vanaf haar jeugd geboeid door textiel en de mogelijkheden om ermee te werken en te scheppen. In de jaren tachtig volgde Nelleke verschillende nijverheidsopleidingen. Jaren later kwam Nelleke in aanraking kwam met het vilten. Ze ontdekte de mogelijkheden om creatief bezig te zijn en om vanuit het basismateriaal iets nieuws te scheppen. Het proces van het herscheppen van wol, water, zeep en knedende handen tot een nieuw product, ervaart zij als buitengewoon boeiend. Het resultaat is tot aan het einde van de zomer te zien bij Friesgoed Nijeberkoop, te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 14.00 uur.

De opening vindt om 20.30 uur online plaats. Geïnteresseerden melden zich aan via www.friesgoed.nl om de opening digitaal bij te wonen.