Ebikes vliegen de winkels uit

Haulerwijk – Vanwege de coronacrisis verkopen de fietsenwinkels in Ooststellingwerf extra veel fietsen. Thuiswerkers willen er vaak na de werkdag nog even tussenuit. Vooral de ebike lijkt daarvoor een uitkomst.

‘Ze zijn niet aan te slepen’, zegt Jan Hendrik Kramer van Bike Totaal in Appelscha. De eigenaar van de fietsenspeciaalzaak zegt dat fietsfabrikanten momenteel amper extra fietsen kunnen leveren, waardoor de levertijden flink oplopen. Ook zijn collega’s bevestigen dat. ‘Soms is een fiets pas leverbaar in week 40’, laat André de Vries weten. Hij is de eigenaar van de Profile-fietswinkel in Oosterwolde. ‘Maar vaak willen de leveranciers nog wel een oogje dichtknijpen. Er ontstaan in de winkel gelukkig nog geen tekorten.’ Wekelijks krijgt De Vries nog zo’n vijftien tweewielers – met motortje – geleverd.

Onderdelen uit China

In Haulerwijk gaat het er niet anders aan toe. ‘Een ebike, dat is wat de klant wil’, zegt Grytsje Terpstra, mede-eigenaar van Terpstra Fietsen in Haulerwijk. Ze zag de marktkrapte, net als haar collega’s, aankomen. ‘Enkele onderdelen komen uit China, waar de fabrieken enige tijd hebben stilgelegen’, benoemt ze. ‘We hebben daarom extra veel fietsen ingekocht of ingepland.’ Dat zorgt ervoor dat er nog wekelijks genoeg ebikes worden geleverd.’ Dat is ook het geval in Appelscha. ‘Een lege fietsenzaak, dat zal niet gebeuren.’

Vakantie in eigen land

Niet alleen het thuiswerken lijkt mee te spelen bij de run op ebikes. Ook het feit dat een buitenlandvakantie mogelijk bemoeilijkt wordt door de crisis, zorgt ervoor dat mensen eerder overgaan tot de aanschaf van een fiets. ‘Mensen vieren dit jaar, naar verwachting, veel vakantie in eigen land. Dan is een fiets wel handig’, laat Terpstra weten.

Crisis

En dan komt het vakantiegeld er ook nog aan over een week. Kassa, voor de fietsenhandels. ‘Laten we niet te hard juichen. We hebben inmiddels ondervonden hoe snel de economie om kan slaan’, vertelt Terpstra nuchter. Ze doelt op een mogelijke crisis, waarbij mensen zonder werk kunnen komen te zitten. ‘In dat scenario zal de verkoop van fietsen dalen, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit.’