Zoutkisten blijven gevuld door zachte winters

Oosterwolde - Zachte winters maken een oordeel over het gebruik van zoutkisten nog niet mogelijk. Zowel de winter van 2018/2019 als van 2019/2020 waren niet streng genoeg om te kunnen zeggen of de zoutkisten blijvertjes zijn.

Vanwege de zachte winter is er niet intensief gebruik gemaakt van het zout. Zodra er een winterseizoen is geweest waarin intensief gebruik is gemaakt van de zoutkisten en de gebruikers een goed oordeel kunnen geven wordt een evaluatie opgesteld. De pilot van de gemeente gaat daarom door.

Proef

Om inritten en paden die buiten de strooiroute van de gemeente vallen, begaanbaar te maken, verspreidt de gemeente zoutkisten in enkele dorpen en wijken. De proef is vooral bedoeld voor scholen, dorpshuizen, zorgcentra en winkels. Het zout uit de zoutkisten kan worden gebruikt om de openbare ruimte en trottoirs te strooien. Inwoners kunnen hier gratis strooizout uithalen om zelf te strooien.

In Langedijke, Fochteloo, Elsloo/Tronde, Oldeberkoop en Ravenswoud wordt met zoutkisten gewerkt. Iedere kist heeft een beheerder in het dorp met een sleutel. De gemeente zorgt ervoor dat de zoutkisten regelmatig worden bijgevuld.

Niet bijgevuld

De vijf wijken en buurten die een zoutkist kregen van de gemeente, waren vorig wel positief over de aanwezige zout in de straten, al werd wel aangegeven dat door de zachte winter niet intensief gebruik is gemaakt van het zout. De gemeente was in de winter van 2018/2019 niet één keer gevraagd een zoutkist bij te vullen.