Op deze Friese snelwegen gebeuren de meeste ongelukken

Aangeboden door: Pricewise

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er steeds meer verkeersdoden in Nederland.

Zo vielen er in 2018 in totaal bijna 700 dodelijke slachtoffers op de weg. Ten opzichte van 2017 is dit aantal met meer dan 10 procent gestegen, wat de grootste stijging van verkeersdoden in de afgelopen dertig jaar is. In 2018 stierven in totaal 27 mensen in het Friese verkeer, wat vergeleken met provincies als Noord-Brabant en Zuid-Holland weinig is.

Verkeersongelukken in Friesland

Uit de cijfers van het CBS blijkt dus dat er in totaal 27 personen gestorven zijn op de Friese wegen in 2018. Daarnaast kun je op de STAR-ongevallenkaart bekijken op welke wegen de meeste ongelukken gebeuren. Op deze kaart staan namelijk alle verkeersongevallen die geregistreerd worden door de politie. Bovendien krijgt het dagelijks een update. Uit dit overzicht blijkt dat onder meer op de A32 bij Heerenveen veel ongelukken gebeuren in Friesland. Tot nu toe zijn op deze weg 17 ongevallen geregistreerd in 2020, maar vorig jaar was dit al een stuk hoger, namelijk 48. Ook op de A7 is het met enige regelmaat raak, tot nog toe 12 keer in 2020. In 2019 gebeurden hier een stuk meer ongevallen, namelijk 43. De A7 bij Joure heeft een rijk verleden qua verkeersongelukken, maar in de laatste jaren is dat drastisch afgenomen.

Verkeersongelukken in Ooststellingwerf

Er stierven in totaal dus 27 mensen op een weg in Friesland in 2018. Dit kan van invloed zijn bij het autoverzekering vergelijken, maar hopelijk is dat niet het geval als je in Ooststellingwerf woont. In deze gemeente gebeuren namelijk relatief weinig ongelukken in het verkeer. Toch zijn er wel een aantal wegen waarop het wat vaker gebeurt. Een goed voorbeeld hiervan is de N919, wat door onder meer Oosterwolde loopt. Tot nu toe zijn op deze openbare weg in totaal 6 ongelukken gebeurd in 2020. In 2017 was het hier een stuk vaker raak, destijds werden er namelijk 20 ongelukken gemeld op de N919 bij het Friese Oosterwolde. Naast de N919 gebeuren er ook regelmatig verkeersongevallen op de N381 bij Appelscha. Daarnaast is het tevens op de N351 bij Oosterwolde zo nu en dan raak.