‘t Anker in Elsloo krijgt opknapbeurt

Elsloo - Uitbaters René en Naomi Ykema van eetcafé ’t Anker in Elsloo laten zich door het coronavirus niet zomaar uit het veld slaan. De horecaondernemers willen creatief zijn.

Ze moeten het normaliter van het terras, café, zaal- en restaurantbezoek hebben. ‘Dat gaat nu even niet dus’, zegt Rene Ykema, ondertussen met boormachine en schroeven beig met het in elkaar zetten van een grote bar. Niet dat het echtpaar niet wakker ligt van van de anderhalvemeter samenleving en hoe ze het restaurant en terras in kunnen delen als zij op 1 juni weer klanten mogen ontvangen. Maar in deze coronatijd besteden ze de verkregen tijd geheel anders en optimaal.

Nieuwe bar

“We klussen nu op doordeweekse dagen en in de vrije uurtjes aan een nieuwe bar en achterstaande kasten.’ Het moet de nieuwste outfit van eetcafe ’t Anker worden. De huidige bar met achterkasten zijn er inmiddels uitgebroken en het verlaagde plafond wordt omhoog gebracht. Het nodige leidingwerk wordt deze week aangebracht. Een en ander gebeurt in samenspraak met de Stichting Verenigingsaccommodatie Elsloo (SVAE), eigenaar van het gebouw ’t Anker.

De opknapbeurt krijgt de komende veertien dagen gestalte, omdat ’t Anker na 1 juni weer open gaat. Bovendien moet de nieuwe bar, nu opgesteld in de grote zaal, deze week worden verplaatst naar het cafegedeelte, want maandag 25 mei wordt de houten vloer in de grote zaal geschuurd en gelakt.

Afhaalmaaltijden

Toen de coronacrisis halverwege maart zich aandiende en de horeca en restaurants op slot kwamen te zitten, begon Ykema direct met afhaalmaaltijden in de weekenden en tot nu toe, geven ze zelf aan, loopt dat als de tierelier. ‘Ieder weekend kijken we er weer naar uit.’

Zitplaatsen

Over de heropening op 1 juni, daar hebben de uitbaters al lang en breed over nagedacht. Ze zijn er in ieder geval klaar voor. Het eetcafé heeft doorgaans 36 zitplekken in de zaak. Met passen en meten en de stamtafel weg gerekend, kunnen ze er 20 personen kunnen verwelkomen. Het terras kende voor het coronatijdperk een 32 zitplaatsen. ‘t Anker kan straks, na wat meetwerk en verschuivingen, zestien bezoekers herbergen.