Kunstroute Ooststellingwerf is digitaal te bezoeken

Oosterwolde – Stichting Kunstwerf houdt tijdens het Pinksterweekend weer haar jaarlijkse Kunstroute Ooststellingwerf. De bezoekers zijn welkom bij een recordaantal van 26 deelnemers. Niet fysiek, maar de kunstenaars openen digitaal hun deuren via www.kunstwerf.com.

Vanwege het coronavirus zijn veel activiteiten van Kunstwerf komen te vervallen. “We hebben alles moeten platleggen en dat doet natuurlijk pijn”, vertelt Lien Dankbaar, voorzitter van de Stichting Kunstwerf. “Maar we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben gekeken naar wat eventueel nog wel mogelijk zou zijn, passend in deze tijd.”

Online bezichtigingen

Een oplossing voor de komende Kunstroute is gevonden in een digitale versie van dit evenement. Janou Sipsma van galerie Friesgoed in Nijeberkoop kwam aanvankelijk met het idee op de proppen. Voor haar eigen galerie was het idee voor online bezichtigingen ontstaan, dus waarom zou zoiets ook niet voor de Kunstroute kunnen? “Als werkgroep hebben we dit idee opgepakt en verder uitgewerkt”, zegt Marjolein Spitteler, coördinator van de Stichting Kunstwerf. “Hoe verder in het proces, des te enthousiaster we zijn geworden.”

Zeer divers

Een aantal deelnemers was in het begin echter nog wat afwachtend, maar uiteindelijk presenteren 26 kunstenaars/collectieven zich tijdens het Pinksterweekend digitaal. “De manier waarop is zeer divers geworden”, vertelt de coördinator. “Ik ben echt verrast door de manier hoe ons idee is opgepakt.” Zo geven kunstenaars digitaal een rondleiding door hun atelier, anderen vertellen hoe bepaalde werken tot stand zijn gekomen, sommigen kunstenaars zien we daadwerkelijk aan het werk en weer anderen hebben fotoseries aangeleverd. Alle bijdrages zijn verzameld en terug te vinden op de website www.kunstwerf.com. De inmiddels bekende kunstroutekaart wijst de bezoekers de weg. Het aanbod is met onder andere fotografie, glaskunst, schilderijen, keramiek, tekeningen, weefwerk, collages en beelden zeer uiteenlopend.

Vrijheid

‘Vrijheid’ is het thema van de Kunstroute 2020. Spitteler: “Natuurlijk is dit een verwijzing naar 75 jaar bevrijding die we dit jaar vieren. Tegelijkertijd krijgt het woord een extra lading nu we in de meest omvangrijke crisis sinds die bevrijding terecht zijn gekomen. Terwijl we allemaal een groot deel van onze bewegingsvrijheid zijn kwijtgeraakt, wordt een andere dimensie van het woord duidelijker dan ooit. De vrijheid van het verbeelden brengt ons in beweging. De online Kunstroute Ooststellingwerf is zo’n beweging.’

Langer op website

De Kunstroute Ooststellingwerf Digitaal vindt plaats van 30 mei tot en met 1 juni. “Maar we hebben al besloten om al het materiaal na deze drie officiële dagen een maand langer op onze website te laten staan”, aldus de voorzitter. “Op deze manier kunnen er zoveel mogelijk mensen van genieten en dat is juist nu zo belangrijk. Omdat kunst rust en afleiding geeft, het leven kleur geeft, je even aan jezelf en de sleur van alledag kunt ontsnappen.”