Meubelstoffeerderij Visser bestaat een eeuw in Haulerwijk

Haulerwijk – Honderd jaar bestaat Meubel- en Woningstoffeerderij Visser in Haulerwijk. Daarvoor had het familiebedrijf een vestiging aan de Rijweg in Oosterwolde.

‘Het bedrijf, dat begon met de verkoop van textiel is opgericht door mijn overgrootvader, Bauke Visser’, zegt Jan Fokke Visser, de huidige eigenaar.

Heel wat plekken

Hij is de vierde generatie die het bedrijf voortzet. ‘Hoelang het bedrijf precies bestond voordat het naar Haulerwijk verhuisde, is onbekend.’ Naast textiel in alle soorten en maten voor ondergoed en sokken, handelde het bedrijf in ritsen, weet de eigenaar. Zijn grootvader Jan zette het sinds 14 mei 1920 voort in Haulerwijk. Eerst op Norgerweg 7 en na een tijd op de Hoofdweg boven te hebben gezeten, verkaste het bedrijf naar Eikensingel 7 in het dorp. ‘Heel wat plekken door de jaren heen’, benoemt Visser. Zijn huidige bedrijfslocatie is Leeksterweg 2A, een stukje dichter naar het centrum.

Banken

Het bedrijf bewoog gedurende die eeuw flink met de markt mee. Waar de woonkamer tot zeventig jaar geleden nog ingericht werd met voornamelijk stoelen, kwamen in de jaren zestig de banken in de mode. ‘Reden voor mijn vader, Fokke Visser, om zich daar meer in te gaan specialiseren. Hij haalde de woninginrichting de winkel in. En de daarbij horende meubelstoffering.’ Dat is wat het jubilerende bedrijf nu nog steeds doet. Sterker nog: het is de hoofdmoot voor de speciaalzaak. ‘Veel klanten wensen nog steeds een nieuw stofje op hun meubels, maar onze doelgroep bestaat wel voornamelijk uit vijftigplussers.’ Visser ziet dat ‘de jeugd’ een woonkamer liever compleet nieuw koopt, dan meubels te hergebruiken met een nieuwe bekleding.

Onzeker

Jan Fokke Visser hielp sinds zijn zeventiende al mee in de zaak en hoopt nog een aantal jaren door te gaan. Hoe de toekomst eruit ziet? ‘Dat is onzeker’, laat hij weten. ‘Ik ga zeker nog een aantal jaren op dezelfde voet door, maar hoe het bedrijf dan verder moet, is onbekend. Ik heb nog geen opvolger gevonden.’

Viering niet gepast

Het jubileum viert de meubelstoffeerderij op een later tijdstip dit jaar. ‘Als het weer mag. Nu, ten tijde van de coronacrisis, is een viering niet gepast.’ Wel biedt Visser zijn klanten gedurende het hele jaar leuke aanbiedingen aan. ‘Toch een soort van feestje voor de klant.’