Wordt stilte normaal op Turfroute?

Donkerbroek - Ligt het aan de coronacrisis of is het omdat promotie voor de Turfroute miniem is? Het blijft namelijk akelig stil op de Zuidoost Friese wateren.

Terwijl de Turfroute al zes dagen geopend is, zijn er nog maar weinig pleziervaarders te vinden in de historische vaarten. Henk en Marga Roelofs uit Schalkhaar in Overijssel waren de eerste passagiers die de entree passeerden. Zij voeren binnen via Mildam en verbleven daarna enkele dagen in Donkerbroek, waarna zij naar Gorredijk trokken.

Geen enkele andere boot

‘Het is inderdaad erg rustig’, bevestigt Henk Roelofs. ‘We hebben geen enkele andere boot gezien op dit traject.’ De toerist verwacht dat de rust te maken heeft met de coronacrisis en dat de meeste pleziervaarders wachten op algehele versoepeling van de crisismaatregelen voordat zij in hun jacht klimmen. ‘Vanuit Appelscha vaart er momenteel ook een bootje richting Donkerbroek, hoorden wij. Ik denk dat de rest de kat uit de boom kijkt.’

Natuur

Ondanks de crisis zijn de toiletgebouwen geopend. Het stel, dat eigenlijk naar het zuidwesten van Friesland wilde varen, kwam even op visite in Ooststellingwerf vanwege de natuur. ‘Wij waren hier al twee keer eerder geweest. Vooral het bos vinden wij erg aantrekkelijk. We hebben onze fietsen meegenomen om het landschap te verkennen. De natuur is het grote pluspunt van deze regio.’

De sluiswachter van de Damsluis in Appelscha zag afgelopen jaar 933 boten voorbijkomen. Het was de eerste keer dat het aantal van duizend bootjes niet werd gehaald. In Gorredijk, een andere toegangspoort van de Turfroute, passeerden 856 boten de entree in 2019 tegen 908 in 2018. Wellicht dat de bootjesmensen straks niet alleen voor de natuur komen, maar ook voor de rust.