NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Er liggen kansen voor Stellingwerfse (recreatie) ondernemers

Nu veel grenzen de komende zomervakantie waarschijnlijk nog voor toeristen blijven gesloten, liggen er mogelijkheden voor Stellingwerfse (recreatie)ondernemers.

Voor het eerst in meer dan 25 jaar ga ik deze zomer niet op vakantie naar het buitenland. Al zou het grensverkeer weer op gang komen, dan nog staan wij niet te trappelen om richting Frankrijk af te reizen. Dat is al zo’n 20 jaar onze vaste bestemming met de caravan.

Wij mijden het hoogseizoen

Vroeger toen de kinderen nog mee gingen, bespraken we ruim van tevoren een camping. Nu de jeugd de deur uit is en we met zijn tweeën gaan, mijden we het hoogseizoen. We zijn niet bepaald de enigen die dat doen. Op de campings waar we de laatste jaren komen, staan hoofdzakelijk pensionado’s. Ontkennen helpt niet; ook wij behoren inmiddels tot de grijze golf.

Meestal zijn wij de enigen die nog op de arbeidsmarkt actief zijn. Voor ons geldt een bepaalde periode waarin we ons enkele weken vrij kunnen maken van het werk. In het voorseizoen is er genoeg plek op de campings, zodat reserveren niet hoeft. Het scheelt ook behoorlijk in prijs. De eerste keer bij het afrekenen van de camping in de Dordogne dacht ik dat de rekening niet klopte. Het was ongeveer een derde van de prijs die ik voorgaande jaren, met de kinderen, in het hoogseizoen betaalde.

NIet de grens over

Zolang er nog veel onduidelijkheden zijn over het coronavirus zijn wij niet van plan – als dat al zou mogen – om over de grens te gaan. Stel je voor dat je in een buitenland bent, daar het virus weer in alle hevigheid oplaait en dat de grenzen onverwacht worden gesloten. Vakantie in het buitenland is mooi, er verplicht blijven spreekt ons niet aan.

Ik verwacht dat er (veel) meer mensen zijn die dit jaar bij wijze van uitzondering lekker in eigen land blijven. Campings met eigen sanitair op de plaatsen zijn nu al spekkoper. Hetzelfde geldt voor camperplaatsen. Ik zag de afgelopen weken op verschillende locaties in de Stellingwerven topdrukte op terreinen waar campers kunnen overnachten. Ook de meeste bungalowparken zijn met Hemelvaartsdag en Pinksteren in Friesland goed gevuld.

Er liggen kansen

Omdat vakantie in eigen land dit jaar ongekend populair wordt, liggen er kansen voor Stellingwerfse ondernemers. Het Noorden telt in verhouding met de rest van het land weinig besmettingen. Dat lokt ongetwijfeld veel extra mensen, die we in Oost- en Weststellingwerf graag hun geld laten besteden.

Het pretpark in Appelscha is sinds afgelopen weekend al weer open, de terrassen moeten binnenkort geheel coronaproof zijn en de restaurants en musea openen voorzichtig ook weer de deuren. Helaas dit jaar geen publiekstrekkers als Open Stal, de opera’s en Turfvaartdagen.

Natuur, rust en ruimte

Maar aan natuur, rust en ruimte (de in het verleden hier veel gebruikte slogan) bestaat voor veel stedelingen nu meer behoefte dan ooit. Haak in op de behoefte en benut de kansen zou ik denken.