'Pepdrankje' moet das weren van voetbalveld

Haulerwijk - Dassen wroeten in de voetbalvelden in Elsloo, Makkinga en Haulerwijk. Ooststellingwerf hoopt ze de pas af te snijden met een meststof met guarana.

De moed zakt consul Lammert Gorter in Elsloo in de schoenen. Dassen hebben de afgelopen dagen het hoofdveld van de club te grazen genomen, ondanks de dubbele rij schrikdraad die hij vorig jaar rond de hekken spande toen het ook al raak was.

Gorter: ,,Het is triest. Geen idee waar ze er doorheen zijn gekomen, maar het veld zit vol met vuistdiepe gaten. Ze trekken het gras los en gaan op zoek naar beestjes.’’ Om de grasmat minder aantrekkelijk te maken is Gorter gestopt met beregenen. Er worden voorlopig toch geen wedstrijden gespeeld.

De gemeente Ooststellingwerf meldt dat de schade bij de drie clubs deze week zal worden verholpen. Ze wil de velden bovendien besproeien met een vloeibaar mestpreparaat met guarana erin. Dit is een cafeïnerijk Zuid-Amerikaans plantenextract dat ook veel wordt toegepast in energiedrankjes. Het middel is in dit geval niet bedoeld om dassen op te peppen, maar moet de engerlingen en emelten in de grasmat verdrijven. Deze larven gelden als het favoriete voedsel van de das.