Versoepeling coronamaatregelen roept vragen op bij restaurants

Oldeberkoop – Restauranteigenaren in Ooststellingwerf juichen de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen in hun sector meer dan toe, maar het roept aan de andere kant ook veel vragen op bij de ondernemers.

‘Want wat doen we als ons terras vol zit en het begint te stortregelen?’, vraagt Edwin Sterk zich af. Hij is de mede-eigenaar van Hof van Oldeberkoop in het gelijknamige dorp. Het restaurant heeft doorgaans 55 zitplekken in hun etablissement. ‘We zijn al flink aan het passen en meten’, laat hij weten. Waar er tussen de rugleuningen normaal zo’n veertig tot vijftig centimeter zit, wordt die nu verdrievoudigd. 'We kunnen, als we alle hoeken benutten, waarschijnlijk nog 24 personen verwelkomen binnen. Het wordt krap.’

Afscheid

Het terras houdt veel meer mensen, maar als het binnen vol zit, is het niet mogelijk iemand naar binnen te laten vluchten voor een regenbui. Daarnaast is overkapping geen optie, vertelt de horecaondernemer. Hof van Oldeberkoop is de afgelopen twee maanden slecht doorgekomen. ‘We hebben afscheid moeten nemen van personeel en van de aangevraagde subsidies hebben we van de overheid ook amper wat gezien.’ Wel verkocht het restaurant een paar tegoedbonnen, maar zoden aan de dijk zet dat allerminst. ‘Gelukkig hebben we de eerste reserveringen alweer binnen, maar ik denk dat een groot deel van onze doelgroep nog erg terughoudend zal zijn met etentjes buiten de deur.’

‘Meer in het laatje’

De dag na de aangekondigde versoepelingen is ook Sanja Simic van Balkan Specialiteiten Restaurant in Oosterwolde druk in de weer met de centimeterband. Het balkanresaurant werkte de laatste maanden met een afhaalmenu, met gecomprimeerde mogelijkheden. ‘Gelukkig kwamen er wat bestellingen binnen, maar we zijn blij dat er weer wat meer kan straks. Dat brengt wat meer in het laatje.’ Het restaurant verwacht het maximum van dertig personen te kunnen verwelkomen. Aan de voorzijde hebben zij normaal ruimte voor veertig personen en achter vijfenveertig zitplaatsen.

Plexiglas

De afhaal blijft ook mogelijk. ‘We hebben een speciale deur voor mensen die afhalen, dus dat moet geen problemen opleveren.’ Er wordt deze week druk geklust in het restaurant in Oosterwolde. Hier komt wat plexiglas en daar moeten wat tafeltjes en stoelen verdwijnen. ‘Het is wat. Hopelijk mogen we snel weer volledig open’, zegt Simic. Onduidelijk is hoe het restaurant er straks precies uitziet, maar duidelijk is dat mensen die er een tafeltje reserveren verwelkomd worden door iemand met een mondkapje op.