Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Jezus en de crisis

Nederland is in de ban van de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Wat is nu de boodschap van de kerk in tijden van een crisis? Verwacht u eigenlijk dat de kerk hier een boodschap over heeft?

Ja, juist het evangelie van Christus heeft heel veel te zeggen. God zelf heeft allang een reddingsplan bedacht voor deze wereld. Het heet: koninkrijk van God.
Helaas, onder deze crisis zit ook een morele crisis. Wij mensen denken dat we alles maar kunnen doen. Er is geen grens aan de uitputting van de grond, vervuiling van bodem, lucht en water. Nog steeds gaat het over grenzeloze zelfverrijking en hebzucht.
Weet jij wat echt zin geeft aan je leven, verlang je naar het goede leven zoals God de Schepper dat bedoeld heeft? We lezen in de Bijbel twee verhalen na elkaar: Kinderen die bij Jezus komen en een rijke jongeling.
De jongeling is op zoek naar geluk, eeuwig leven. Hij wil wat doen.
Met de kinderen laat Jezus zien dat voor het leven in het koninkrijk van God het belangrijk is dat je afhankelijk bent, je je toevertrouwt aan Hem en dat je niet zelf van alles hoeft te doen. Kom gewoon zoals je bent, onbevangen en ontvankelijk. En dat wordt gezegend. Je moet niks doen. Het gaat niet om geboden en regels, maar om een innerlijke goedheid die opbloeit in de relatie met God.
Jezus kijkt de jongeling liefdevol aan, maar brengt hem wel in een crisis: “Geef alles wat je hebt aan de armen.” Dat is teveel gevraagd. Dingen loslaten is ook voor ons moeilijk! Wil je Jezus volgen? Weet dat het belangrijk is dat je het niet zelf hoeft te doen, maar alles van Hem mag verwachten.
De jongeman gaat verdrietig weg en wat doet Jezus?
Hij laat hem gaan. Jezus dwingt niet.
Zo is elke crisis een kans om Gods geheime reddingsplan te ontdekken, klinkt Gods uitnodiging om je aan Jezus toe te vertrouwen, helemaal.
Wees ervan overtuigd dat het eeuwige leven binnen handbereik ligt, door een relatie met Jezus. Jij hebt zelf de keuze. Mijn advies? Grijp die kans. 

Willem Schaaij, Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Haulerwijk