ELS gaat verder als eerste Calipage-vestiging

Oosterwolde - E.L.S. Kantoorefficiency, gevestigd in de opvallende piramide aan de Venekoterweg in Oosterwolde, gaat vanaf heden door het leven als Calipage – ELS Office. Hiermee is de eerste vestiging van Calipage in Nederland een feit.

Het bedrijf in kantoorartikelen telt in Frankrijk en België al zo’n 600 winkels en wil nu ook de Nederlandse markt gaan veroveren. “We zijn er enorm trots op dat wij nu als eerste Calipage-vestiging van Nederland de deuren mogen openen”, aldus Ben Oostra (48), eigenaar van het bedrijf. “Ons assortiment is door deze samenwerking enorm uitgebreid naar meer dan 25.000 artikelen, waaronder veel hobbymaterialen en schoolspullen. Ook particulieren zullen dus optimaal van deze koerswijziging gaan profiteren.”

Kleinschalig begonnen

Meer dan 25.000 producten in het assortiment… bij de start van het bedrijf in 1990 hadden Oostra en zijn moeder Els het voor onmogelijk gehouden. “Het is thuis heel kleinschalig begonnen”, blikt Oostra terug. Zijn vader werkte destijds bij Océ kopieermachines. Dit bedrijf wilde graag meer uit het midden- en kleinbedrijf halen en startte daarom een proef in Groningen. Daar werd het assortiment uitgebreid met producten als kleinere kopieerapparaten, reken- en typemachines. “Het liep best goed, alleen was het volgens het bedrijf van onvoldoende toegevoegde waarde. Er was echter al wel een mooi klantenbestand opgebouwd, waarop mijn moeder deze tak vanuit huis heeft voortgezet onder de naam Handelsonderneming ELS.”

Vervolgens raakte al snel haar zoon Ben en zijn jeugdvriend Peter bij de onderneming betrokken. “Wij waren helemaal gek van computers en hebben samen een afdeling automatisering opgezet.”

Garage wordt showroom

Bij de woning aan de Logten werd de garage omgebouwd tot showroom. Dit was ook het moment waarop werd uitgebreid met kantoorartikelen. “Ik pakte samen met Peter de pc-privé-projecten op. Daarnaast werden door ons de eerste netwerken aangelegd bij bedrijven als Machinefabriek Oosterwolde, Oenema en de apotheek. Het was ook de tijd dat Novell 3 op de markt kwam. Een super stabiel computersysteem waar veel belangstelling voor was. We hebben ontzettend veel bedrijven hiermee uitgerust.”

Piramide

Met een jaarlijkse omzetstijging van zo’n 80% groeide het bedrijf aan de Logten al snel uit haar jasje. Hierop werd het pand aan de Venekoterweg gebouwd. Het idee voor de piramide is afkomstig van Ben. “Ik wilde iets opvallends. Ooit had ik zo’n soort piramide in het midden van het land zien staan. Super herkenbaar en apart, dat wilde ik ook.”

Brand

Bouwbedrijf de Jong kreeg de opdracht om het pand te realiseren. Dat was in 1995. De vader van Ben zat inmiddels ook in het bedrijf. Binnen een jaar was de nieuwe locatie voltooid, het geluk lachte de ondernemende familie toe. Totdat het noodlot toesloeg. “In de nacht na het openingsfeest is er brand uitgebroken in het magazijn. Door de hitte was alles vernield. Alleen het toilet en de keuken waren intact gebleven. Ik vond het vreselijk. De eerste dagen na de brand voelde ik mij echt compleet verrot, maar je moet door.”

Er werd weer terugverhuisd naar de Logten en een nieuwe voorraad opgebouwd. Aan de Venekoterweg werd opnieuw een piramide neergezet. Samen met Peter was Ben er inmiddels in geslaagd om eigen ELS-pc’s te bouwen. Deze bestonden uit de beste onderdelen van andere merken computers. “De kunst was om het beste wat je kon krijgen samen te voegen. Echt ons ding, een compleet uit de hand gelopen hobby.”

Eigen weg

Er was ontzettend veel vraag naar de ELS-pc’s. Desondanks besloot Ben om na vijf jaar ELS een eigen weg in te slaan. “Ik wilde meer zien van de wereld.” Na anderhalf jaar bij een computerbedrijf met vestigingen in Zwolle en Lelystad te hebben gewerkt, kwam hij terecht bij Nobel, Van Dijk & Partners in Naarden. “Zo’n negen jaar lang ben ik elke dag van Haulerwijk naar Naarden op en neer getuft. Als technisch commercieel consultant heb ik onder andere voor veel bekende mediabedrijven automatisering mogen verzorgen. Ik vond het leuk en het werk ging mij goed af.”

Terug

De keerzijde was dat hij maar weinig thuis was. “Ik werkte tachtig à negentig uur in de week. Daarnaast werd het steeds drukker op de weg en inmiddels had ik ook kinderen. Er moest iets veranderen.”

Hij zocht een baan dichterbij huis. Daar was hij nog geen half jaar aan het werk toen hij een schokkend bericht van zijn jeugdvriend Peter ontving. Die werkte nog steeds bij ELS als specialist in de automatisering. “Hij bleek twee hersentumoren te hebben en dat ging niet goed.” In overleg met zijn vader besloot Ben om terug te komen bij ELS en de werkzaamheden van Peter over te nemen. “Binnen een paar maanden was mijn vriend overleden”, vertelt Ben, terwijl de tranen in zijn ogen schieten. Het is nog steeds één van de zwartste bladzijdes uit zijn leven.

Onder de vleugels van Ben groeide de afdeling automatisering verder. In 2013 nam hij het bedrijf over van zijn ouders. Om alle werkzaamheden te kunnen bolwerken, werd zijn vrouw Miranda bij de administratieve werkzaamheden betrokken.

Vanaf 2013 heeft het bedrijf met name in de modernisering grote slagen kunnen maken. Zo is onder andere een webshop opgezet, waardoor het assortiment flink kon worden uitgebreid. In 2015 werd in de piramide een plekje vrijgemaakt voor Fotografie Martin Reidsma en in Groningen werd Copy Center overgenomen. Ben: “Een mooi verlengstuk van ons bedrijf in Oosterwolde.”

Calipage

Door de jaren heen is E.L.S. Kantoorefficiency altijd in ontwikkeling gebleven. Doordat Martin Reidsma aan de Snellingerdijk weer een eigen plek heeft gevonden, kreeg ELS de mogelijkheid om een samenwerking met Calipage aan te gaan.

In het voorste gedeelte van de piramide is nu het repro-gedeelte ingericht. Hier kunnen zowel bedrijven als particulieren terecht voor alle soorten prints in elk formaat. “Ook drukken wij op canvas, stickers en andere materialen, zoals linnen en plexiglas.”

Hobbyproducten

Door de printers in het voorste gedeelte te plaatsen, is achterin volop ruimte ontstaan voor het nieuwe winkelgedeelte met alle kantoorartikelen. Opvallend hierbij is het grote aanbod van hobbyproducten. Denk hierbij aan materialen om mee te kunnen boetseren, schilderen, tekenen, kalligraferen of knutselen. Daarnaast is het aanbod schoolspullen enorm uitgebreid. “We moeten nog ervaren waar precies vraag naar is, maar er is een mooi basisassortiment aanwezig in de winkel. Mocht er iets niet verkrijgbaar zijn, dan kunnen we het zo bestellen en dan is het de volgende dag in huis.”

Anno 2020 biedt ELS ook nog steeds de totaaloplossing op gebied van ICT. Van het aanleggen van complete systemen tot het installeren van software. “Ook in dit geval zijn wij ervoor zowel bedrijven als particulieren.”

Ontwikkelen

Mede door de samenwerking met Calipage ziet Ben de toekomst rooskleurig in. “Natuurlijk blijven wij ons als bedrijf verder ontwikkelen. Wellicht dat we ons naast Friesland en Groningen in de toekomst ook nog in Drenthe kunnen vestigen.”

Daarnaast heeft Ben ook nog andere ambities. Evenals zijn vader heeft hij veel interesse in de politiek. “Daar zie ik voor mezelf nog wel een uitdaging liggen, want ik vind dat er politiek gezien in Ooststellingwerf behoorlijk wat moet veranderen.” Met een paar andere ondernemers uit de gemeente werkt Ben aan de oprichting van de nieuwe partij Forum Ooststellingwerf. “We zullen zien wat de toekomst brengt.”

www.els-office.nl