Ziekenhuis Nij Smellinghe start planbare zorg stap voor stap op

Ziekenhuis Nij Smellinghe start stap voor stap de planbare (reguliere) zorg op die is uitgesteld vanwege het coronavirus (COVID-19). Dit doet het ziekenhuis veilig en verantwoord, volgens de huidige richtlijnen van het RIVM om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen.

Deze tekst is afkomstig van de site van Nij Smellinghe.

Het opstarten van planbare zorg doet het ziekenhuis zorgvuldig en beperkt, omdat Nij Smellinghe ook klaar blijft staan voor het leveren van zorg bij een mogelijke toename van coronapatiënten, zowel op de Intensive Care als op de verpleegafdelingen. Spoedzorg, oncologische behandelingen, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten was, is en blijft altijd beschikbaar.

Stap voor stap

Onderzoeken of ingrepen bij patiënten die enig uitstel konden hebben, maar wel noodzakelijk zijn, worden nu stap voor stap hervat. Per polikliniek, afdeling, behandeling en/of aandoening beoordeelt de specialist wat de mogelijkheden zijn. Nij Smellinghe hanteert hierbij de landelijke richtlijnen ‘urgentielijst medisch-specialistische zorg’.

Daarnaast start het ziekenhuis behandelingen die kortdurend zijn en weinig invloed hebben op verpleegafdelingen of Intensive Care. Patiënten kunnen net als anders worden doorverwezen door de huisarts. Patiënten die al op de wachtlijst van Nij Smellinghe staan, krijgen persoonlijk bericht. Ze hoeven niet zelf contact op te nemen. Daarnaast blijft het ziekenhuis, waar mogelijk, telefonische consulten of beeldbellen inzetten.

Veilig in het ziekenhuis

Nij Smellinghe neemt alle voorzorgs- en hygiënemaatregelen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Zo worden patiënten met een (mogelijke) coronabesmetting strikt gescheiden van patiënten die geen corona hebben. Verder gelden onder andere de volgende maatregelen:

- Eén ingang met toegangscontrole;

- Meerdere uitgangen en aangepaste looproutes;

- Kom alleen naar een afspraak in het ziekenhuis (tenzij begeleiding noodzakelijk is);

- Extra aandacht voor hygiëne;

- Eén bezoeker per opgenomen patiënt per dag;

- Bezoek aan verpleegafdelingen is welkom tussen 17.00 en 20.00 uur;

- Houd 1,5 meter afstand;

- Onze zorgverleners geven geen hand;

Ook nu geldt: als u hoest, verkouden bent, koorts of een koortsig gevoel heeft, (plotselinge) diarree-klachten of (plotseling) verlies van smaak- en/of reukvermogen, kom dan niet naar het ziekenhuis. Neem contact op met de desbetreffende afdeling/Polikliniek.

Een nieuwe situatie

De afgelopen tijd is hard gewerkt om Nij Smellinghe aan te passen aan de nieuwe situatie en het opstarten van planbare zorg. Medio april is begonnen met bijvoorbeeld diagnostiek bij het Afnamelaboratorium en Radiologie.

“We hebben de afgelopen periode vergaande maatregelen moeten nemen om klaar te staan voor coronapatiënten, maar het is nu ook weer tijd om te starten met een deel van onze planbare zorg”, zegt Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter Raad van Bestuur Nij Smellinghe.

“We zetten ons er voor in om ook binnen de veranderde werkelijkheid zoveel mogelijk zorg te verlenen aan patiënten uit de regio en daarbuiten. In deze nieuwe situatie doen wij het meest mogelijke, samen met u als patiënt.”