NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column Niek Hoort: Thuiswerken is een openbaring

Nu de corana-maatregelen voor volwassenen amper zijn versoepeld, blijft voor de meesten van ons thuiswerken het devies. Voor sommigen een opgave, voor mij een openbaring.

‘Vroeger’ was ik nooit een voorstander van thuiswerken. Er waren weleens collega’s die dat opperden, maar de toenmalige werkgever(s) zag er geen heil in. Ik was het daar roerend mee eens. Sinds onze redactie officieel in Leeuwarden zetelt, wordt er echter ook vanuit huis gewerkt. In het begin op beperkte schaal, geleidelijk iets meer. Door het uitbreken van de coronacrisis werkt de redactie van onze Stellingwerfse titels alleen nog maar vanuit huis.

Het was eerst even wennen

Het was even wennen, maar na enkele weken praktijk mag het voor mij - ook als deze crisis achter de rug is - zo blijven. Het werk lijdt er niet onder. De verhalen worden gemaakt, de kranten komen gewoon uit en de nieuwssites worden gevuld.

Nu ik elke dag thuis zit, zie ik in de straat dingen gebeuren die me anders totaal ontgingen. In de buurt waren enkele weken mannen ijverig aan de slag met de aanleg van glasvezel. Normaal gesproken kwam ik ’s avonds thuis als de werkzaamheden klaar waren. Dan zag je hoogstens nog pillonen en roodwitte waarschuwingspalen staan of wit zand op het trottoir en op de straat liggen.

Ik had er dan geen benul van hoe de oranjekabel bij de voordeur was beland. Nu kon ik het hele proces volgen. Het verbaasde me hoe efficiënt en hard de kabelleggers werken. Het leek af en toe op een militaire operatie. Ook zag ik dat de voorgeschreven 1,5 meter afstand lang niet altijd in acht werd genomen.

In het plantsoen tegenover ons huis heeft de gemeente een grote magnolia neergezet. Een operatie die ik nu tussen de bedrijven door volgde. Dat er een nieuwe boom staat, was me anders ongetwijfeld niet opgevallen.

Lantaarnpalen worden vervangen

Sinds maandag weet ik ook dat zo’n 50 lantaarnpalen in ondermeer Wolvega, Boijl, Zandhuizen en Noordwolde worden vervangen. Voorman Sietse Luchtenveld uit Oldeberkoop praatte me bij in onze straat waar ik aanvankelijk dacht dat ze nu wel heel grote kabels in de grond gingen stoppen.

Schijn bedroog; drie mannen waren bezig met het in stukken zagen van de net verwijderde lantaarnpaal. Het eerste, geluidloze gedeelte van de operatie was mij achter de laptop ontgaan. Het met lawaai en vuurspetters gepaard gaande zagen van het ijzer trok wèl de aandacht. Interessant om te weten dat de nieuwe, strak uitziende palen zes meter hoog zijn (iets langer dan de oude) en branden met ledverlichting. Er zitten dimmers in, al verzekerde Luchtenvelde dat het dimmen van het licht met het blote oog amper opvalt.

Het nieuws ligt op straat

Zo bleek weer eens dat het nieuws vaak op straat ligt en het werken in de buurt zijn voordelen heeft. Ongetwijfeld zijn er aan het thuiswerken nadelen verbonden. Het contact met de collega’s is een stuk minder, al is het beeldbellen een prima alternatief voor de wekelijkse redactievergadering.

Wie thuis moet werken en ook nog de zorg voor kinderen heeft, zal blij zijn dat de regels dinsdagavond door premier Rutte iets zijn versoepeld. Onze kinderen zijn al lang de deur uit. Ik heb alleen te kampen met een bejaarde hond die altijd blaft als ik ga bellen. Maar dat ongemak neem ik graag op de koop toe.