Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Ik hou van je

Jaren geleden was er een documentaire op televisie waarin nabestaanden van een schietincident op een Amerikaanse highschool werden geïnterviewd.

Een man vertelde dat zijn dochter daarbij om het leven was gekomen. Hijzelf, docent aan dezelfde school, was de macabere dans ontsprongen. Het werd een aangrijpend relaas. Maar ondanks het immense verdriet kon de man toch ook een lichtpuntje noemen en tegelijk een tip meegeven aan de kijkers.
Twee jaar vóór die fatale dag, moest hij met het hele gezin ergens heen en ze gingen met twee auto´s. De dochter reed in de auto achter die van haar ouders. Vader zag op een bepaald moment in de achteruitkijkspiegel dat z´n dochter uit de bocht vloog. Toen hij met z’n vrouw snel omgekeerd en teruggereden was en ze de ravage zagen, hadden ze erg weinig hoop, maar het bleek gelukkig mee te vallen.
`Maar op dát moment´, zo zei de vader, ´besloten we om elkaar bij elk afscheid te zeggen dat we van elkaar hielden. Elke keer kan immers de laatste keer zijn. Zonder uitzondering werd vanaf dat moment bij elk afscheid de liefde naar elkaar toe uitgesproken.’ Dát hielp de vader nu door het bittere verdriet om de dood van z´n dochter heen. Het auto-ongeluk hadden ze beschouwd als een soort van wake up call.
In deze crisistijd, waarin mensen soms geen afscheid meer kunnen nemen van hun partner en kinderen de verschrikkelijke ervaring hebben dat ze niet bij hun ouder kunnen zijn in de laatste levensfase, is het misschien niet zo gek om te besluiten nú al geen gelegenheid voorbij te laten gaan om duidelijk te maken dat je van elkaar houdt, hoe je de ander waardeert. Het kan beide partijen enige rust geven op het moment dat er tóch een contactloos definitief afscheid komt.
John Denver zong het al: ‘Vandaag is de eerste dag van de rest van mijn leven.’  Als je wat vaker stilstaat bij die nuchtere werkelijkheid, dan kan dat leiden tot een meer bewust leven. Bewust van de schoonheid van het leven, maar ook van de schoonheid van de mensen om je heen: ik hou van je!

Jan Koops