Haulerwijker (42) vernielt hekwerk vliegbasis Leeuwarden om '5G-netwerkpalen te kunnen verwijderen'

Haulerwijk - Een 42-jarige man uit Haulerwijk is woensdagavond aangehouden nadat hij het hek van vliegbasis Leeuwarden had vernield.

De politie werd ingeschakeld door de beveiliging van de vliegbasis. De man had het hek vernield, maar nog niet genoeg om zelf de vliegbasis op de komen. Hij stond nog buiten het hek en de beveiliging binnen. De man gaf aan dat hij de 5G-netwerkpalen had willen verwijderen.

De afgelopen tijd gaan er veel complottheorieën over 5G-straling rond op sociale media, mensen geloven onder meer dat 5G-straling corona heeft veroorzaakt. Volgens Oeble Bouma van de politie Leeuwarden werd deze man hier niet door gedreven, maar ondernam hij actie omdat hij zelf veel last had van de 5G-straling.

„Deze man heeft in het verleden ook al eens een gelijksoortige actie ondernomen tegen bepaalde straling. Hij zegt dat hij hier bovenmatig veel last van heeft”, aldus Bouma. „Dat hij dit deed lijkt meer een paniekreactie dan een geplande actie te zijn geweest.”

‘Een heftige reactie’

Er is hulpverlening ingeschakeld voor de man, want „dit is natuurlijk een heftige reactie op zoiets”. „Hij komt uit Haulerwijk en komt hiervoor helemaal naar Leeuwarden, dan ga je wel heel veel reizen voor zo’n actie.” Waarom de man zijn actie juist op de vliegbasis richtte, is niet bekend.

De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en schreeuwde met consumptie, wat voor de agenten een reden was om hem een spuugmasker op te zetten.

De man is ingesloten voor verder onderzoek.