Echtpaar Hoogstraaten zit nog steeds vast in Spanje

Oosterwolde - Het echtpaar Hoogstraaten zit in Spanje door de strenge corona-maatregelen al vier weken in gedwongen isolatie. De Spaanse regering heeft de noodtoestand verlengd tot 26 april.

Vorige week vertelden Theo en Marianne Hoogstraaten op de website over hun belevenissen. Nu het vervolg van het Spaanse avontuur, dat per week heftiger dreigt te worden. En hoe zit het toch met het BCG-vaccin dat nergens op de wereld meer te verkrijgen is?

Update 8 april

We zitten alweer in de vierde week van onze gedwongen isolatie. Het vooruitzicht was dat daar op 11 april een einde aan zou komen, maar dat bleek een illusie. De Spaanse regering heeft de noodtoestand verlengd tot 26 april. Toen we ook nog hoorden dat de KLM/Transavia-baas niet uitsloot dat pas eind mei vluchten weer mondjesmaat kunnen worden opgestart, beseften we dat we nog lange tijd geen kant op kunnen. We mogen ons alleen vrij bewegen op eigen terrein, met niet meer dan één persoon in de auto zitten en alleen de weg op voor bezoek aan supermarkt of apotheek. Voor het eerst kreeg ons moreel een knak.

Klein paradijs

Vrienden en familie, die via de beeldtelefoon een redelijke beeld hebben van onze verblijfplaats, spreken ons moed in door te zeggen dat het hier toch op een klein paradijs lijkt. Maar zelfs isolatie in een ‘paradijs’, waar je de sinaasappels van de bomen kunt plukken, is geen pretje meer als het te lang gaat duren. Ook onze gastvrouw Beatriz probeerde ons op te beuren. Ze vertelde dat de situatie in Madrid en Barcelona voor duizenden mensen vrijwel onhoudbaar is geworden omdat ze al wekenlang met een heel gezin in een appartement opgesloten zitten. Wij konden tenminste naar buiten, voor beweging, zon en frisse lucht. Natuurlijk, ze heeft gelijk, eigenlijk moeten we ons schamen als we klagen. En dus gaan we nu dagelijks rondjes over ons gebied lopen en klauteren we over het smalle pad dat langs de kloof loopt. De conditie heeft wel wat geleden de laatste weken, maar we hopen die zo snel weer op peil te kunnen brengen.

Intussen laten we de beelden van de ontluikende natuur op ons inwerken. Razendsnel uitlopende wijnranken, bloemen op cactussen, de lichtgroene waas van teer groen op bomen en struiken. Elke dag ziet ons uitzicht er weer een beetje anders uit.

De tekst gaat verder na de foto.

Zwerfhonden

In de wijde omgeving rondom liggen wat vakantiehuizen van Palmeros. Dat trekt blijkbaar zwerfhonden aan. Een ervan hebben we al een paar keer gezien, veel geblaf, veel misbaar. Tot hij onverwachts op ons af stormde. Dat was even een stress momentje. Gelukkig onnodig. Dat beest voelde zich domweg eenzaam omdat hier nog zelden iemand komt. Toch zag hij er nog goed gevoed uit. Zwerfhonden schijnen onder andere muizen te eten, vertelde onze gastheer Lalo. Hij holde om ons heen en bleef daarna bij ons in de buurt terwijl wij een paar keer het pad naar ons huis op en neer liepen. Maakten we opeens deel uit van zijn roedel? Aaibaar zal hij niet worden, maar we hebben ook niets meer van hem te vrezen.

Drone

Iets verder weg van huis kunnen we ons beter niet begeven, want zelfs in deze afgelegen streek controleert de politie of iedereen zich aan de lockdown houdt, niet door met een auto rond te rijden, maar met een drone. Al twee keer hebben we die gezien en een keer heeft dat ding, met een knipperlicht eronder, boven ons huis gehangen terwijl we buiten zaten. Gelukkig hoor je hem van verre aankomen, zodat we op tijd vanaf het pad langs de kloof terug kunnen naar eigen terrein.

Intussen worden we dagelijks overspoeld met nieuws en dramatische beelden uit heel de wereld. Doodskisten die in New York met een vorkheftruck in een koelwagen worden geladen, maar ook het applaus voor een Nederlandse man van 93 die corona heeft doorstaan en het ziekenhuis verlaat.

Onzichtbare vijand

Opvallend waren de uitspraken van Spaanse bewindslieden. Premier Sanchez vergeleek de strijd tegen het coronavirus met een oorlog tegen een onzichtbare vijand die overal en elk moment kan toeslaan. Net als na WO 2 zou er een Marshall plan moeten komen om na de oorlog de Europese economieën weer op te bouwen. Heel opmerkelijk ook was de uitspraak van Pedro Duque, de minister van wetenschap en innovatie, die verklaarde dat Spaanse wetenschappers vermoedelijk al voor eind april een vaccin tegen corona hebben ontwikkeld. Hoop doet leven, en dat in een land dat inmiddels de meeste coronabesmettingen en corona doden van Europa telt.

A-symptomatische besmettingen

Heel verontrustend was afgelopen dinsdag het nieuws vanuit Amerika over a-symptomatische besmettingen (besmetting door personen die het virus wel dragen en kunnen overdragen, maar er zelf niets of nauwelijks iets van merken, zoals jonge kinderen). Volgens een schatting van dr. Fauci, de corona-adviseur van president Trump, zou dat wel eens om 25 tot 50% van de besmettingen kunnen gaan. Een schatting, dat wel, maar door niet de eerste de beste wetenschapper.

Heel beklemmend

Vanuit Nederland was ander nieuws heel beklemmend. Omdat het aantal beschikbare ic-bedden binnenkort wellicht onvoldoende zal zijn, worden mensen vanaf tachtig jaar alvast opgebeld met de vraag of ze van een ic-bed willen afzien als ze in de problemen komen. Volgens de voorliggende protocollen is dat trouwens al geen vraag meer. Zodra de ic-capaciteit onvoldoende wordt, selecteren artsen wie op grond van leeftijd en gezondheidssituatie nog wordt opgenomen. Momenteel lijkt het erop dat het niet zo ver komt, maar alleen al het feit dat er protocollen klaarliggen voor het geval dat, veroorzaakt bij ons koude rillingen.

Post

Gelukkig hebben we hier naast het nieuws de afleiding van allerlei praktische zaken die hoe dan ook geregeld moeten worden. Vrienden die ons huis verzorgen -we zagen op de camera dat het gras al gemaaid is- legen ook de brievenbus. We hebben ze gevraagd om enveloppen waar mogelijk rekeningen, polissen enz. in zitten te openen en ons foto’s van belangrijke papieren per mail op te sturen, zodat we van hieruit betalingen kunnen doen. We zijn blij met hun hulp, want anders zou er veel fout gaan, en tot nu toe verloopt alles vlekkeloos.

Vlucht gecanceld

En dan is er probleem van ons onderdak. We hebben dit huis gehuurd tot onze vlucht van 28 april. Maar die vlucht is gecanceld en -voorlopig - naar 8 mei verplaatst. Maar of die doorgaat? Beatriz heeft al gezegd dat er hier voorlopig geen toeristen meer komen, dus we nemen aan dat we kunnen blijven. We kregen wat meer lucht toen de verhuurder van ons vorige huis mailde dat het vanaf 28 april zonodig beschikbaar is. Als we ons dan tenminste weer mogen verplaatsen. Zelfs een verhuizing wordt tijdens de noodtoestand niet gezien als een geldige reden om je op een doorgaande weg te bevinden.

Huurauto

En dan hadden we ook een probleem met onze huurauto. We dachten de huurperiode via internet te kunnen verlengen, maar dat was een misrekening. In plaats daarvan kregen we een telefoontje met het verzoek onze auto op de einddatum gewoon in te leveren op het vliegveld. Maar we mogen niet rijden! Het kostte even wat moeite om de matig Engels sprekende man uit te leggen dat dat echt niet kon en dat we hier zonder auto helemaal hulpeloos waren. Druk overleg in rap Spaans op de achtergrond. Daarna zijn stem weer. Hij begreep het probleem en had zich niet gerealiseerd dat we niet mochten rijden. Wat naïef, maar zoiets moet je natuurlijk niet hardop zeggen. Toch moesten we onze auto beslist inleveren, want de apk (in het Spaans heet dat anders, maar het komt op hetzelfde neer) was bijna verlopen en de auto had onderhoud nodig. Niet verbazingwekkend, want er stond al dagen een rode cirkel met uitroepteken op het display. En toen kwam de verrassende oplossing. Hij zou de volgende dag persoonlijk met een andere auto naar ons toe komen om die voor de oude om te wisselen en het contract te verlengen. Hij kon namelijk een autorisatie krijgen voor zo’n rit. Twee uur heen en twee uur terug over slingerwegen vol haarspeldbochten. Wat een service! En hij was er, zelfs vroeger dan afgesproken, met mondmasker voor en handschoenen aan. Niet dat hem iets mankeerde, maar dat waren de voorschriften van zijn bedrijf nu, verklaarde hij. En omdat we in het gebied rond Punta Gorda zaten, met veel steile wegen, gaf hij ons een bijna nieuwe auto met zwaardere motor die beter bij het gebied paste. Want eens zouden we er toch weer mee kunnen rijden.

Politie

Nog steeds is dat rijden echter beperkt tot een retourtje supermarkt. Gisteren werd Theo opgewacht, zo leek het tenminste, door de politie aan het begin van het dorp. Ze lieten hem passeren en gingen daarna vlak achter hem rijden. Het voelde intimiderend. Achteraf was dat gevoel overdreven. Theo had namelijk de dichtstbijzijnde supermarkt (een supermarkt hier is niet veel meer dan een ‘buurtsuper’) gepasseerd, waar hij volgens de regels zijn inkopen had moeten doen. Hij reed echter verder, naar een iets grotere met meer producten. Daar parkeerde hij. De politieauto bleef staan wachten. Toen hij de auto uit kwam met een mondkapje op en boodschappentassen bij zich, werd er naar hem geknikt en reed de auto door.

Piek bereikt

Het is bijna bizar zoals hier alle regels worden afgedwongen, met soms toch enige soepelheid, zoals dit bezoek aan de ‘verkeerde’ supermarkt. Maar effect heeft het blijkbaar wel. In de streek rondom Punta Gorda is het coronavirus nog niet gesignaleerd. Op heel La Palma is er de laatste vier dagen slechts een besmetting bij gekomen. Het totaal staat daarmee op 69. Er zijn slechts vijf ic-bedden bezet en nog maar twee doden te betreuren. Volgens de gouverneur van het eiland lijkt daarmee de piek bereikt en zal het hierna gaan afzwakken. La Palma wordt op dit moment een van de veiligste plekken ter wereld genoemd. En toch zijn er nauwelijks mensen op straat en al helemaal geen kinderen of tieners. En de strenge maatregelen blijven onverkort van kracht en worden nauwlettend gehandhaafd, minstens tot 26 april. Het zij zo. Niets is zeker, maar toch tellen we onze zegeningen. Intussen leven we mee met vrienden en familie in Nederland. Die hebben wel meer bewegingsvrijheid, maar misschien ook wat meer onzekerheid.

Update

Soms moet je om het moreel te versterken positief nieuws uitvergroten en op je laten inwerken, zoals de uitspraak van Pedro Duque, minister van Wetenschap en Innovatie. Volgens hem zouden Spaanse wetenschappers al voor eind april een vaccin tegen Covid-19 hebben ontwikkeld. Wereldwijd verwacht men daar echter nog ongeveer een jaar voor nodig te hebben. Toch kan een minister van een land dat zo zwaar is getroffen en met zoveel doden, zich geen grootspraak permitteren, en dus moet je het serieus bekijken.

BCG-vaccin

Vandaag kwamen we meer te weten. Spanje brengt, net als Nederland, alle Corona besmettingen en doden nauwkeurig in kaart. Heel opvallend is dan dat het Baskenland veel minder besmettingen en veel minder doden telt dan de andere regio op het Spaanse vasteland. Baskenland is toevallig ook de enige regio waar een inenting met BCG (vaccin tegen tbc) standaard in het vaccinatie programma zit. Of niet zo toevallig? Even goochelen op BCG, en een en ander viel op zijn plek. In Nederland werden al 500 zorgmedewerkers als proef met BCG ingeënt. Ze zouden, als ze besmet raakten met corona, wellicht kunnen blijven doorwerken omdat de verschijnselen waarschijnlijk mild bleven. In Australië worden zorgmedewerkers al massaal met BCG ingeënt, de afgelopen week zo’n 4000. Opeens is het BCG-vaccin nergens op de wereld meer te verkrijgen. Onderzoek toont ook aan dat in andere gebieden waar standaard met BCG wordt geënt, de gevolgen van corona aanzienlijk minder erg zijn dan elders. Franse wetenschappers suggereren dat dit oude vaccin met een kleine mutatie wellicht veel verlichting zou kunnen brengen. En het schijnt redelijk snel te produceren te zijn. Zou dat het zijn waar Pedro Duque op zinspeelt?