Brug Stokersverlaat na zeven maanden weer open

Appelscha – De werkzaamheden aan de brug en de schutsluis Stokersverlaat in Appelscha zijn nagenoeg afgerond.

Er hoeft slechts nog wat straatwerk verricht te worden rond de sluis, zodat bootjesmensen daar kunnen aanmeren en aan wal kunnen komen. De nieuwe brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart werd dagen achtereen getest, waarna hij dinsdag geopend werd voor verkeer.

Brug in zijn geheel vervangen

De werkzaamheden aan de burg en sluis startten op 16 september, een dag nadat de Turfroute sloot. Nu, bijna zeven maanden later, voldoet de ophaalbrug - gebouwd in 1936 - weer volledig aan de regelgeving voor de huidige verkeerslast. De brug werd in zijn geheel vervangen. Onder meer de onderbouw werd verzwaard en uitgebreid. Honderd meter verderop werd een tijdelijke noodbrug geïnstalleerd, waar auto- en busverkeer kon oversteken. Vrachtverkeer werd omgeleid, omdat de noodbrug niet op dat gewicht berekend was. Tot dinsdag reden vrachtwagens via Oosterwolde. Een tijdelijke brug voor voetgangers werd aan de dorpszijde geplaatst.

Houtrot

Uit inspectie bleek dat de houten funderingen van de sluiswanden in een slechte staat verkeerden. Vanwege de aantasting door houtrot is er schade ontstaan aan de gemetselde sluiswanden, die in zijn geheel vervangen moesten worden. Macadam bv., die het geheel realiseerde, zorgde ervoor dat het uiterlijk van de gemetselde sluiswanden niet veranderde.

Industrieweg herstraat

De tijdelijke autobrug blijft nog even liggen. De Industrieweg tussen beide bruggen werd dermate aangetast dat het herstraat moet worden. Over de noodbrug kunnen aanwonenden en bedrijven aan de Industrieweg toch het dorp bereiken zonder om te rijden. Het geheel is vijf weken voorafgaand aan het vaarseizoen klaar, al is het afwachten of de Turfroute vanwege het coronavirus wel op 15 mei geopend wordt.