Online kunst kijken is nog even wennen

Nijeberkoop - Het was een experiment, lukt het voor mensen die niet dagelijks op een computer zitten toch mee te doen aan een online kunst ontmoeting?

Voor mensen die in coronatijd bijna de hele dag video bellen is het juist fijn s ’avonds even niet achter een beeldscherm te zitten. Maar je hebt ook een groep die overdag wel fietst en in de tuin bezig is, maar s ‘avonds wel even iets anders wil. Dat was de gedachte van de eigenaren van galerie Friesgoed in Nijeberkoop.

‘Kunstbeleving hebben we nodig’

Daarom verzonnen Janou Sipsma en Gerben But een kunstontmoeting online in hun galerie en B&B. But: ‘Aan de stamtafel het even hebben over kunst. Vooral vanuit de gedachte dat we juist kunstbeleving zo nodig hebben in deze tijd van corona. Omdat het je even iets anders laat beleven, om je op andere gedachte te brengen of gewoon even te luisteren en te kijken en er het fijne van te denken.’

Afstand doet er niet toe

De eerste tien minuten was een digitale inloop en dat was wel nodig om even iedereen welkom te heten in deze digitale ontmoeting. ‘Mensen vanuit Vlissingen, Drachten en Oldeberkoop, het leuke is dat afstand er niet toe doet. Iedereen kan meedoen, je hoeft niet te dringen en je ziet hetzelfde maar altijd vanuit je eigen perspectief. Dat was wel even hard werken, want je hebt geen direct interactie en je ziet niet iedereen omdat niet iedereen een camera en soms ook geen microfoon heeft’ aldus Gerben But, eigenaar van Friesgoed.

Bodemstructuur

Janou Sipsma vertelde iets over het beeldendproject waar ze nu mee bezig is. Na haar bijen, verdiept ze zich nu in de bodemstructuur, vooral omdat het zo van invloed is op de weidevogel. Voor haar is bezig zijn met kunst onderzoeken en verdiepen en soms ontstaat er een beeld maar altijd is er de verdieping.

De reacties van de negen inbellers, twaalf deelnemers, waren over het algemeen positief. Friesgoed is voornemens dit door te ontwikkelen in coronatijd, maar misschien ook daarna als de avonden koud zijn en niet iedereen mobiel genoeg is er ‘s avonds op uit te gaan.

Andere doelgroepen

“Leuk is dat, dat je ineens weer andere doelgroepen kan gaan proberen te bereiken, die misschien nooit naar een galerie of museum zullen gaan maar het best grappig vinden er eens iets over te horen en dan is dat live contact toch anders dan een gemonteerd filmpje. Dit is spontaner en absoluut niet perfect maar dat weten we allang. Perfectie bestaat niet”, zegt Sipsma lachend.

Friesgoed wil over veertien dagen weer een online ontmoeting organiseren met hier en daar wat digitale drempels.