NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Dodelijke steekpartij in Oosterwolde is trieste climax

Het is de laatste maanden in Oosterwolde op crimineel gebied steeds raak. De steekpartij van afgelopen zaterdag waarbij een 44-jarige man uit Bovensmilde het leven liet, vormt de trieste climax.

Eerst waren er de invallen in een kringloopwinkel en woonhuizen. Zwaar bewapende politiemensen bewaakten de omgeving. De politie trof ondermeer kalasjnikovs aan. Korte tijd later ging het voormalige bedrijvencomplex van Buisman op het industrieterrein in vlammen op. Het gaat waarschijnlijk om brandstichting. De eigenaar van het complex looft een beloning uit om de daders te vinden.

Fatale steekpartij was het gevolg

Zaterdag escaleerde een ruzie in de relationele sfeer. Een fatale steekpartij was het gevolg. De uit Leeuwarden afkomstige vermoedelijke dader koos het hazenpad. De angst bestond dat er wraak zou worden genomen. Zover kwam het niet. De verdachte meldde zich maandag bij de politie en werd ingerekend.

De steekpartij in Oosterwolde was de vierde moord binnen tien jaar in het dorp. De vorige vond plaats in augustus 2017 toen Thevid Huzejrovic in zijn woning werd doodgeschoten. Andere dodelijke slachtoffers waren Marijke Heijltjes (2012) en Henk Eker (2013). Ook buiten Ooststellingwerfs hoofddorp waren slachtoffers van criminaliteit te betreuren.

Tessa Klaver uit Donkerbroek (in Groningen vermoord), Marinus Ooms uit Haulerwijk en Fokko Werkman uit Haule werden allen in de afgelopen 20 jaar van het leven beroofd. Wat dat betreft is het de laatste decennia in Weststellingwerf qua levensdelicten rustiger.

Bijna alle daders zijn aangehouden

Libbe de Jong uit Wolvega (2005), Ida Klijnstra uit De Blesse (2008) en Marja Teekens uit Zandhuizen (2016) werden daar in de afgelopen 15 jaar van het leven beroofd. Het goede nieuws is dat voor bijna alle genoemde misdrijven daders zijn aangehouden en veroordeeld. In twee gevallen pleegde de dader zelfmoord voordat hij kon worden berecht.

Alleen voor de in 2003 gepleegde moord op kroegbaas Fokko Werkman is nog steeds geen dader in beeld. Dat er tussen de meest recente moorden in Oosterwolde geen verband bestaat, is duidelijk. Toch wordt burgemeester Harry Oosterman daar serieus naar gevraagd. Hij kreeg ook de vraag voorgelegd of er niets aan dit soort misdrijven is te doen.

Mispunten proberen op te pakken

‘Het enige dat je kunt doen is de mispunten proberen op te pakken. Van tevoren is het buitengewoon lastig dit soort dingen te voorkomen. Ik zou niet weten hoe dat moet’, reageerde Oosterman.

Duidelijke taal, die ik van harte onderstreep. Na de inval en de brand in Oosterwolde vroeg Omrop Fryslân mij of ik als lokaal journalist voor hun camera het recente misdaadnieuws wilde duiden. Ik heb voor de eer bedankt. Het geeft wel aan dat Oosterwolde momenteel (te)veel in het nieuws is voor redenen waar niemand op zit te wachten.