Raadslid Ooststellingwerf zit vast in Ecuador

Oosterwolde - Raadslid Edwin Meijerhof van Ooststellingwerfs Belang kan het land Ecuador niet uit. Hij vertrok twee dagen na de laatste raadsvergadering op 27 februari naar Zuid-Amerika op familiebezoek. Door de coronacrisis kan hij niet weer terug. Het land zit in een complete lockdown, waaronder een avondklok.

Van 1993 tot en met 1997 woonde Meijerhof in Ecuador, waar zijn echtgenote vandaan komt. Eind 1997 zijn ze in Oosterwolde komen wonen. Hij is ambulancechauffeur en heeft sinds 2017 een rijschool. Sinds juli 2018 is hij raadslid.

Sinds het eerste besmettingsgeval eind februari, een 71-jarige vrouw die in Spanje was geweest, telt Ecuador na Brazilië de meeste besmettingen (ruim 3300) in Zuid-Amerika. Officieel zijn er in Ecuador 172 mensen overleden aan het coronavirus, maar president Moreno zei eerder deze week dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.

Edwin Meijerhof zit niet in de stad, juist daar dreigen volgens hem voedseltekorten. Hij zit in Minas Chupa, een dorpje op 2700 meter hoogte. ’Wij leven op dit moment in de bergen in een commune met ongeveer 150 inwoners. Wij hebben genoeg te eten omdat alles van eigen land komt. De bewegingsvrijheid is vrijwel nul. Grenzen zijn gesloten tot in ieder geval 30 april. Ook wordt er gesproken over mogelijk juni.’

Op sociale media circuleren foto’s en video’s waarop te zien is dat overleden coronapatiënten op straat zijn achtergelaten, gewikkeld in lakens of provisorische doodskisten. Veel mortuaria en ziekenhuizen zijn overbelast, vooral in de miljoenenstad Guayaquil. De vice-president heeft daarvoor zijn excuses aangeboden.

Zoon Into Meijerhof maakt zich wel zorgen over hoe het gaat in Ecuador en heeft geen idee wanneer hij zijn ouders terugziet. ‘Maar gelukkig zitten ze in een huisje, nog buiten het dorpje.’ Meijerhof mailt: ‘Wij, mijn vrouw en ik maken het verder goed. Uiteraard zijn er altijd nog de zorgen over onze drie kinderen die in Nederland achtergebleven zijn. Wij wensen iedereen in Nederland en onze prachtige gemeente heel veel sterkte en wijsheid toe. Houd je aan de maatregelen die de overheid oplegde, om zo nog erger te voorkomen.’