In het atelier: ‘Ik noem mezelf de winterschilder’

Donkerbroek - ‘Atelier tjitskes’ ligt verscholen aan een rustiek landweggetje in Donkerbroek. Een witte woonboerderij met aan de achterzijde het atelier, hier woont Tjitske van de Griendt met haar partner Ronald sinds 2004. Hiervoor woonden ze 11 jaar in Makkinga, maar ze zochten de rust en de ruimte en dat werd dus deze plek.

Tjitske de Jong is geboren (1956) in De Knipe maar groeide daar niet op. Op jonge leeftijd verhuisde ze vaak, door een wispelturige vader, het langst woonde ze in Franeker.

Behang van slaapkamer

Als kind tekende ze al veel, haar tekeningen waren het behang van de slaapkamer. En dat had ze van geen vreemde, haar vader schilderde ook veel. ‘Het zit in de genen’. Ze had wel naar de kunstacademie gewild, maar dat kwam er niet van. Ze werd op jonge leeftijd moeder, deed een opleiding in de zorg en was vervolgens lange tijd peuterleidster. Het tekenen en schilderen deed ze ernaast.

Schilderclubs

Tjitske van de Griendt noemt zich autodidact. Wel volgde ze teken-, schilder- en beeldhouwcursussen en zat jarenlang op schilderclubs. Daar leerde ze veel en uiteindelijk specialiseerde zich in portretschilderen. Van de Griendt is van meerdere markten thuis. Ze maakt intrigerende koppen van klei, ontwerpt kleding en schildert. Het schilderen is haar grote passie. Meestal schildert ze thematisch, bijvoorbeeld dieren en ook portretten. De portetten, zowel realistisch als surrealistisch, vormen de rode draad in haar oeuvre. Ze schildert met olieverf en gebruikt verschillende technieken; fijnschilderen in laagjes of schilderen met paletmes.

Mediatief

Schilderen is voor haar meditatief, uren en dagen kan ze werken zonder besef van tijd. ‘Het voelt als in een trance, weg van de wereld’. Haar werk is voortdurend in ontwikkeling onder andere op gebied van kleurgebruik en precisering. Ze schildert tegenwoordig ongedwongener, ze kan meer loslaten en genieten van het experimenteren. Ze werkt vaker met nat in nat (schilderen met natte verf in natte verf) en dat geeft verrassende resultaten. ‘Gewoon uitproberen en doen!’ Ze werkt vaak aan meerdere schilderijen tegelijk, om afstand te nemen.

Workshops

Van de Griendt schildert in de wintermaanden. ‘Ik noem mezelf de winterschilder.’ In het voorjaar en zomer is ze creatief in de tuin. ‘Kunst is voor mij iets scheppen, iets creëren dat er nog niet is, dat kan schilderen zijn maar ook tuinieren.’ Ze gaf geruime tijd, in Donkerbroek, workshops olieverfschilderen aan huis, maar stopte daar een paar jaar geleden mee. Ze exposeert ook met regelmaat in de omgeving, te noemen; Allardsoog, de Theetuin in Veenhuizen, Stellinghaven en bij de Kunstroute, waar ze ook dit jaar weer aan deelneemt. Van de Griendt schildert hoofdzakelijk voor zichzelf en is niet ambitieus om haar werk aan de man te brengen. Ze geniet van het scheppen, dat is voor haar meditatief. ‘Ik heb iets gemaakt dat er nog niet was’. Dat vind ik fijn om te doen en word er heel blij van!