‘Geen idee waarom er in Ooststellingwerf zo weinig mensen besmet zijn’

Oosterwolde - Nog altijd is er officieel maar één persoon uit Ooststellingwerf besmet geraakt met het coronavirus. Zo maakt het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dagelijks bekend.

Dat is weinig als er gekeken wordt naar de rest van Nederland. Op een enkele gemeente na is Ooststellingwerf de gemeente met de minste besmettingen. Het verbaast Jacob Bruins, huisarts in Appelscha. ‘Ik heb geen idee waar het aan ligt’, laat hij weten. ‘Wel zijn er een aantal mensen waarvan wij vermoeden dat zij het hebben.’ Tests worden pas gedaan zodra patiënten ernstig ziek worden en echt niet meer thuis kunnen blijven, om de ziekenhuizen in de omgeving te ontzorgen. Daar worden momenteel alleen tests afgenomen.

Niemand uitgevallen

Of er na het vrijgeven van het receptuur voor de tests meer testen afgenomen kunnen worden is koffiedik kijken, geeft de huisarts aan. ‘Wij zullen ook dan op eenzelfde wijze blijven werken.’ De huisartsten in de gemeente kunnen het tot nu toe met z’n allen goed bolwerken. ‘Voor zover bekend is er niemand uitgevallen. Mocht dat wel gebeuren, dan vervangt een collega diegene in de praktijk.’

Hoestpoli

De huisartsenpraktijken in Ooststellingwerf hebben afgelopen week gezamenlijk een hoestpoli opgezet. ‘Het hangt per dag af hoeveel mensen er gezien worden door de dienstdoende huisarts’, gaat Bruins verder. Donderdag kwamen er zeven mensen langs met klachten, vrijdag werd niemand doorverwezen, maandag waren het er acht en dinsdag wederom niemand, benoemt Bruins. ‘Van de mensen die er gezien werden, is niemand doorverwezen naar het ziekenhuis.’ In de hoestpoli bekijkt de huisarts hoe slecht iemand er aan toe is. De patiënt kan eventueel medicatie voorgeschreven krijgen. Mocht iemand slecht ter been zijn en toch nodig gezien moeten worden door een huisarts, dan volgt een thuisbezoek. Voor mensen die klachten hebben, bellen altijd eerst met de eigen huisarts.