Rutte: maatregelen verlengd tot 28 april, maak geen plannen voor meivakantie

SNEEK Het kabinet verlengt de coronamaatregelen die aanvankelijk tot 6 april golden, nu tot en met dinsdag 28 april.

Dit betekent dat scholen, horeca, sportclubs zeker tot dan gesloten blijven. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.  

Ook na 28 april gaat Nederland volgens de premier niet gelijk terug naar de normale situatie. ,,Dus maak nog geen plannen voor de meivakantie'', zei hij.

Het kabinet beslist een week daarvoor of de maatregelen worden verlengd. Op basis van advies van experts is gekozen voor deze periode, zei Rutte.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid was lovend over alle initiatieven die er zijn ontstaan, groot en klein. ,,Zoals zwaaien naar je buurvrouw. We zijn misschien wel dichter bij elkaar gekomen.''

Zondag 2400 ic-bedden

De Jonge verklaarde daarnaast dat de verlening van de maatregelen verband houden met de medische zorg. Die moet het stijgende aantal besmettingsgevallen en ziekenhuisopnames aan kunnen. Volgens hem is alles erop gericht om zondag 2.400 IC-bedden beschikbaar te hebben.

Vanaf maandag wordt volgens hem een begin gemaakt met het testen van zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen. 

Geen profvoetbal

Het betaald voetbal ligt in elk geval stil tot 1 juni. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Vorige week werd bekend dat er tot 1 juni een verbod is op samenscholing en vergunningsplichtige evenementen, maar de KNVB hield zich vooralsnog vast aan het verbod op openstelling van onder andere sportaccommodaties tot 6 april.

Volgens de KNVB hoorde het profvoetbal namelijk níet tot de vergunningsplichtige evenementen. De Nederlandse voetbalbond liet dan ook weten dat er nog drie scenario's denkbaar zijn voor het vervolg van het Nederlands betaald voetbal: competities afmaken voor 30 juni, deels zonder publiek, competities nog na 30 juni afmaken of de competities vroegtijdig beëindigen. Rutte verduidelijkte echter: geen profvoetbal tot 1 juni.

Onderzoek naar groepsimmuniteit

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.

Het onderzoek wordt een aantal keren herhaald. Na elke ronde kunnen de onderzoekers volgens het RIVM meer te weten komen over de opbouw van groepsimmuniteit in de bevolking. Ook wordt onderzocht hoe lang die afweerstoffen in het bloed blijven en of ze van goede kwaliteit zijn. Hieruit moet ook duidelijk worden of op langere termijn een tweede infectie voorkomen kan worden. Het onderzoek duurt in totaal anderhalf jaar. Het RIVM verwacht de resultaten van de eerste ronde in mei.

De deelnemers zijn mensen die eerder meededen aan het PIENTER-onderzoek. PIENTER is een langlopend onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar de afweer tegen infectieziekten.