Opening brug tien dagen later vanwege coronacrisis

Appelscha – Dikwijls liepen er vijftien tot twintig man van verschillende disciplines op de werkplaats van het Stokersverlaat in Appelscha. Maar vanwege de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen is dat momenteel onmogelijk.

Dat zijn de woorden van Folkert Pool, de directeur van Macadam bv., die het project om de brug en sluis te renoveren aannam. ‘Wij werken relatief gezien maar op een klein terrein. Als iedereen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden, is dat onwerkbaar. Daarom hebben wij besloten minder mensen tegelijk aan het werk te zetten.’ De beoogde oplevering van 27 maart liep daardoor iets vertraging op, zo’n tien dagen. Macadam bv. gaat eind van deze week testen of alles goed werkt. ‘Elektronica en dergelijke’, laat Pool weten. ‘Daarna vindt op 6 april de officiële test plaats. Hopelijk kunnen we de checklist dan mooi snel afvinken.’ Op dinsdag 7 april gaat de brug weer open voor alle verkeer.

Na de opening van de brug geeft de aannemer het geheel nog een finishing touch. ‘In de tweede of derde week van april sluit het deel van de Industrieweg tussen de nieuwe brug en de noodbrug, waar het verkeer nu overheen rijdt. Die hele straat is kapot gereden en wordt opnieuw gestraat.’ Om die reden blijft de noodbrug nog even liggen. Op die manier kunnen bewoners en bedrijven aan de Industrieweg de Opsterlandse Compagnonsvaart nog wel over en het dorp bereiken zonder lang om te hoeven rijden.