Ooststellingwerfse coronapatiënt? Wat dan?

Oosterwolde – Hebben de ziekenhuizen in het Noorden genoeg plek en mankracht? En wat als je Ooststellingwerver bent en je krijgt het coronavirus, waar kom je dan terecht?

De ziekenhuizen in het Noorden zijn na weken van voorbereiding vorige week volledig in gereedheid gebracht om coronapatiënten op te vangen. ‘We hebben planbare zorg uitgesteld of omgezet naar een telefonisch consult om de continuïteit van de acute zorg in Nij Smellinghe en in de regio te waarborgen’, laten zowel woordvoerster Ellen de Jong van Nij Smellinghe, het ziekenhuis in Drachten als Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) weten. Er is een verpleegafdeling ingericht voor (mogelijk) positief geteste coronapatiënten.

Brabanste patiënten

Omdat het virus vooral erg veel in het Zuiden van het land heerst, hebben zij, net als andere ziekenhuizen, al diverse Brabantse patiënten opgevangen. In Nij Smellinghe zijn afgelopen weekend 15 patiënten uit Brabant opgenomen. ‘Naast de Brabantse groep ligt er bij ons één patiënt die positief getest is op het coronavirus uit de directe omgeving’, laat De Jong weten.’ Ze benadrukt dat er op dit moment genoeg capaciteit is in Nij Smellinghe en in ziekenhuizen in het Noorden om acute patiënten en (mogelijke) coronapatiënten uit de regio op te vangen.

In het WZA liggen tien Brabantse coronapatiënten en één uit de regio. Net als in Nij Smellinghe vinden oncologische behandelingen, spoedzorg, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten uiteraard plaats. De polikliniek is omgezet in consultaties via Facetime, de telefoon of via thuiszorg.

Nij Smellinghe of WZA

Doorgaans worden patiënten uit Ooststellingwerf, afhankelijk van de klachten, veelal opgevangen in Nij Smellinghe in Drachten of het WZA. Bij diverse specialismen wordt de patiënt direct naar het Medisch Centrum Leeuwarden of naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht. Als mensen coronaklachten hebben, worden zij in eerste instantie geadviseerd thuis te blijven. Als thuisblijven geen optie meer is, worden patiënten naar het ziekenhuis gebracht. ‘Bij voorkeur gaat een patiënt naar een ziekenhuis waar hij of zij eerder is geweest of waar de patiënt bekend is. Dat kan op dit moment nog heel goed, omdat wij nog voldoende capaciteit beschikbaar hebben’, laat Kruizinga weten. ‘Pas als het ziekenhuis vol is, wordt er gekeken naar andere opties.’ Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer de piek in het Noorden zal plaatsvinden.